Agenda Vitaal Plat­teland


4 november 2007

Regelmatig heb ik in de Statenvergaderingen en in commissievergaderingen onvrede vernomen over het feit dat er zeer regelmatig sprake is van onderbesteding t.o.v. de begroting. Er zijn maar weinig organisaties die ontevreden zijn dat zij het jaar afsluiten met een positieve balans. Het zal anderen daarom wat vreemd in de oren klinken dat hier geklaagd wordt over te weinig uitgaven. Ik moet bekennen dat ik daar in eerste instantie ook vreemd van opkeek. Jarenlang heb ik bij de Dierenbescherming alles uit de kast moeten halen om te zorgen dat we rondkwamen met het beschikbare geld.

Toch kan ik volledig beamen dat er hier een zorgwekkende situatie is wat betreft het uitgavenpatroon. Er worden vele plannen gemaakt, maar lang niet alles daarvan wordt uitgevoerd en dat is terug te zien in de onderbestedingen. Waar wij ons op dit moment met name zorgen over maken, is dat wij in meerdere plannen positieve intenties zien staan wat betreft het stimuleren van biologisch boeren, maar daar vervolgens geen concrete uitwerkingen van zien in de vorm van projecten.

In het Reconstructieplan is maar liefst een hele aparte paragraaf opgenomen over biologische landbouw. Kunt u mij vertellen welke concrete projecten in het kader van het Reconstructieplan voor het stimuleren van biologische landbouw de afgelopen paar jaren zijn opgezet of uitgevoerd of althans in de planning staan?
In de AVP is als doel opgenomen om in te zetten op de versterking van de biologische landbouw. Voor het gebiedsprogramma Eemland en Vallei zijn echter lagere investeringen voor biologische landbouw en extensivering van grondgebonden melkveehouderij opgenomen dan gepland in het Reconstructieplan. De in het conceptprogramma van de SVGV voorgestelde 1 miljoen euro voor pilots extensivering melkveehouderij is geschrapt in het uiteindelijke gebiedsprogramma.

Het enige gebiedsprogramma dat de intentie lijkt te bevatten om voor versterking biologisch aanspraak te maken op de intentiegelden van de provincie binnen module 2, is het gebiedsprogramma van Gelderse Vallei en Eemland. Bij de programmering en de daaruit voortvloeiende reservering van gelden is echter geen onderscheid gemaakt tussen versterking biologische landbouw en verduurzamen gangbare landbouw. Kunt u mij vertellen welk aandeel binnen de categorie versterken biologische landbouw en verduurzamen gangbare landbouw specifiek besteed zal worden aan het stimuleren van de omschakeling naar biologische landbouw? Kunt u dit omschrijven in percentages of in bedragen of in projectaantallen?

Onlangs is een motie van ons aangenomen waarin gepleit wordt voor meer aandacht aan omschakeling naar biologisch in het collegeprogramma. Het college van GS is dus bereid om meer aandacht te schenken aan de omschakeling naar biologisch. Gezien het feit dat alle beleidskaders en –programma’s die met landbouw te maken hebben onder het regime van het AVP gevoegd zijn, zijn juist de gebiedsprogramma’s van zeer groot belang voor het stimuleren van omschakeling naar biologisch.
Bovendien: biologische landbouw is de meest duurzame landbouw. Wil niet juist dit college werken aan duurzaamheid?

Het was de bedoeling dat er een bottom-up proces zou plaatsvinden, zodat de gebieden zelf met plannen zouden komen die zouden moeten passen binnen de doelstellingen en gestelde prioriteiten van de AVP. Er liggen nu geweldige plannen voor. Alleen helaas ontbreekt het thema biologisch bijna volledig in de gebiedsprogramma’s. Blijkbaar is er een stimulans nodig om te zorgen dat die plannen voor omschakeling naar biologisch er wel komen. De provincie kan hierin een faciliterende en stimulerende rol vervullen.

Wat betreft de afzet van biologische producten hoeven we ons geen zorgen te maken. St. Biologica laat in de biomonitor duidelijk zien dat de groei in de afzet wordt tegengewerkt door een tekort aan biologische producten. Er is nu dus een uitgelezen kans voor de boeren in de provincie Utrecht om op deze ontwikkelingen in te springen. Het is voor boeren echter niet eenvoudig om om te schakelen naar biologisch. Daar is intensieve ondersteuning voor gewenst en zelfs noodzakelijk. Wij vinden het dan ook van groot belang dat hiervoor projecten worden opgezet.
Graag vernemen wij van GS of GS bereid zijn om een stimulerende en faciliterende rol naar de AVP-gebieden te vervullen ten aanzien van het ontwikkelen en indienen van projectplannen voor het stimuleren van biologisch. Indien GS daartoe bereid zijn, is daarop aansluitend ons verzoek om binnen het gebiedsdoel “ontwikkelen duurzame landbouw” in alle AVP-gebiedsprogramma’s gelden te reserveren voor versterking van biologische landbouw.

Voorts maken wij ons zorgen over de realisatie van de EHS. We wachten daarom met spanning het aankoopstrategieplan af.

Interessant voor jou

Problematiek muskusratten

Lees verder

Economisch beleidsplan

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer