Bijdrage Onder­han­de­lings­ak­koord


12 december 2011

Bijdrage Onderhandelingsakkoord tijdens de Provinciale Statenvergadering 12 december 2011

Van der Steeg:

"Mijnheer de Voorzitter! Ook ik bundel mijn spreektijd. De eerste vraag die de ontwikkeling in Noord-Brabant bij mij opriep, is of wij vandaag überhaupt het onderhandelingsakkoord wel zouden moeten bespreken. Er is namelijk altijd gezegd dat er pas een akkoord is als alle provincies ermee instemmen. Noord-Brabant heeft vorige week echter het akkoord verworpen, dus daarmee zou het akkoord van de baan moeten zijn. Uit de memo dat de gedeputeerde Krol ons vandaag heeft gegeven, blijkt echter wederom dat alles kennelijk niet in beton gegoten is. Wij zijn echter van mening dat wij Noord-Brabant niet alleen de kastanjes uit het vuur moeten laten halen. Noord-Brabant heeft op tijd ingezien dat er geen goed akkoord ligt. Ook een Utrechts geluid is dus gewenst. Wij zijn bang dat er door het onderhandelingsakkoord een te eenzijdige natuur tot stand wordt gebracht, namelijk moeras. Juridisch moeras, wel te verstaan. Het akkoord beoogt open einden dicht te schroeien, maar er blijven zoveel open einden over, dat ze met een vlammenwerper nog niet zijn dicht te schroeien. Bij de behandeling in de commissie RGW werden partijen die het akkoord niet zien zitten min of meer weggezet als zijnde het een verhaal dat geschikt is voor de Fabeltjeskrant. Dat is kortzichtig. Neem hierbij ook nog de nieuwe Natuurwet die in aantocht is in beschouwing, dan zijn de gevolgen van Blekers Natuurwet desastreus voor plant en dier. Als dit kabinet zijn zin krijgt, gaat de natuur in de opheffingsuitverkoop. Zo verliezen bijvoorbeeld 80 dieren en 100 plantensoorten hun beschermde status. Het is dus juist een fabeltje om te veronderstellen dat het goed is wat er nu allemaal gaande is ten aanzien van natuurbeleid. Maar ja, als je met 130 km/u langs een natuurgebied scheurt, valt het wellicht niet meer op. Wat zijn nu eigenlijk de argumenten om voor dit akkoord te stemmen?
• Omdat dit het hoogst haalbare resultaat is? Onzin. Dat is nog geen reden om in te stemmen. Dit akkoord is geen compromis. Dit is een dictaat van Bleker die een krot voor een villa wil verkopen en daar ondertussen de stutbalken uit weghaalt, want de robuuste verbindingszones zijn de stutbalken van de EHS.
• Omdat Gedeputeerde Staten bang zijn voor een noodwet van Bleker? De staatssecretaris breekt onrechtmatig de ILG-bestuursovereenkomst open. De provincie maakt een goede kans bij de rechter en een eventuele noodwet moet eerst nog maar eens door de Eerste Kamer komen. Laten wij onszelf vooral geen Calimerocomplex aanpraten.
• Om de rijksbegroting gezond te maken? Bezuinigen: oké. Maar 70% is disproportioneel. Bovendien staat het akkoord vol met maatregelen die geen bezuiniging zijn. De einddatum voor het realiseren van de EHS is opgeschoven van 2018 naar 2021, maar als je echt wilt bezuinigen, stel dan geen einddatum: dan kun je echt kosten spreiden.
• De risico's op boetes? Echt bezuinigen wordt het niet.
• Exotenbeleid? Dit is geen bezuiniging voor het Rijk, want men heeft nooit aan exotenbestrijding gedaan. Voor de provincie betekent dit juist extra kosten.

Dan de argumenten om niet met het akkoord in te stemmen.
Het PBL oordeelt vernietigend over dit akkoord, zowel de kortetermijnverplichtingen, het verslechteringsverbod, als de lange-termijnverplichtingen, een gunstige staat van instandhouding voor te beschermen planten- en diersoorten en habitattypen worden met dit akkoord niet gehaald. Het is zelfs een verslechtering ten opzichte van het bestaande beleid. De biodiversiteit gaat achteruit en dat blijft zo. Denk hierbij ook aan de Staat van Utrecht, waarin biodiversiteit nu al een rode kaart krijgt. Daarmee komt Nederland de internationale verplichtingen voor biodiversiteit niet na, maar schuift het Rijk de naleving laconiek door naar de provincies. Dat is een onmogelijke taak met veel risico's voor de provincies. Bleker is de provincies tegemoet gekomen door te stellen dat het Rijk verantwoordelijk blijft voor Europese verplichtingen, maar over de overige internationale verplichtingen wordt niet gerept. Het gaat bij internationale verplichtingen ten aanzien van biodiversiteit niet alleen om Natura2000 of de Kaderrichtlijn Water, het gaat ook om verdragen als het Verdrag van Bonn, het Verdrag van Rio en de Convention on Biological Diversity van de Verenigde Naties, die tot doel heeft: behoud van biodiversiteit. Vanwege het Verdrag van Bern moeten wij straks alle in 1982 in het wild voorkomende dier- en plantensoorten beschermen. Juist ook voor deze internationale verplichtingen en afspraken heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in 1990 het robuuste natuurbeleid ontwikkeld; niet alleen voor Natura2000. Het risico van hoge boetes ligt op de loer. Een derde deal is de verplichting in dit akkoord om exotensoorten, die Bleker nog moet benoemen, tot een nulstand uit te roeien. Weet u nog wat de muskusrattenbestrijding kostte? Landelijk € 35 miljoen per jaar. Deze taak is niet te overzien, onmogelijk en diep immoreel. Hiermee instemmen, is instemmen met miljoenenkostend bloedig beleid, namelijk het uitroeien van dieren.
Er is een alternatief voor het niet instemmen met dit akkoord. Het ILG-akkoord geldt namelijk nog. Laten wij het Rijk aan zijn afspraken houden, zoals De Jager met de Grieken probeert. Hoe denken Gedeputeerde Staten dat het erger kan worden en dat het dan nog de Eerste Kamer kan passeren? Van alle kanten wordt opgeroepen niet in te stemmen met dit akkoord. Zo riep de paus op tot een verstandige omgang met de natuur. Hij verwees naar de Heilige Franciscus, die zei dat de goedheid en schoonheid van de Schepper wordt weerspiegeld in de natuur. Ik ben benieuwd hoe het CDA straks op deze wijze oproep uit haar achterban zal reageren. Ik kom tot mijn afronding. Politiek is niet voor bange mensen. Wij mogen ons niet laten intimideren door een bluffende staatssecretaris. De basis van Nederland was de Verenigde Provinciën, die opstonden tegen de Spaanse overheersing. De volksvertegenwoordiging van Noord-Brabant heeft de weg gewezen. Het is natuurlijk makkelijk om deze provincie de kastanjes uit het vuur te laten halen, maar wij mogen niet laf zijn. Laat er nog iets over zijn van de moed van de Verenigde Provincies en bestrijdt de Blekerarmada tegen de natuur. De heer De Kruijf is recentelijk de trotse grootvader geworden van Niels, een wolk van een kleinzoon. Voor hem en voor al die andere klein- en achterkleinkinderen willen wij een leefbare natuur achterlaten. De PvdD zal tegenstemmen, want de kleur groen van onze Utrechtse natuur zal met dit akkoord 'bleker en bleker' worden. Dan is er de oproep om naar de website van de PvdD te gaan, waar men voor slechts € 5 een boom kan bestellen als groeiend verzet tegen de nieuwe Natuurwet. Laat ik eventuele opmerkingen voor zijn: ik ben een boomknuffelaar. En daar ben ik trots op."

Interessant voor jou

Bijdrage Landbouwvisie

Lees verder

Bijdrage Onderzoek reeën & nota grote hoefdieren

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer