Bijdrage Plan inzet middelen versnelling energietransitie
Dit is wat PvdD betreft best een goed voorstel. Vooral mbt de isolatie van 8.000 woningen met slechte labels van eigenaren die niet in staat zijn dit zelf te doen. Wij overwegen om hier voor te stemmen.
Maar ik wil graag uw aandacht vragen voor een belangrijke lacune in de versnelling van de energietransitie. We hebben drie knoppen in de energietransitie: De opwek van energie, De aanpak van netcongestie en De Energiebesparing. De opwek van Energie hebben we onder controle. We liggen achter maar we weten waar we staan en we hebben met het projectbesluit een instrument om de opwek te regelen. Voor de netcongestie hebben we zicht op de stand van zaken en we hebben instrumenten om het regelen. De derde knop de energiebesparing hebben onvoldoende zicht op en we hebben ook geen echte instrumenten. We doen leuke, nuttige dingen met b.v. EDC, Vouchers en huidige voorstel woningisolatie, maar we hebben geen programma of regie.
In de memo 24 januari met de aanvulling van 7 mei, zagen we dat het bedrijven maar voor 18% voldoen aan de wettelijke energiebesparingsplicht en de informatieplicht. Dus 82% van de bedrijven voldoet niet! Als 82% van de bedrijven in overtreding is, dan verwacht je dat ambtenaren komen met concrete voorstellen, dat media er bovenop duiken en dat gedeputeerden ongemakkelijk op hun stoel gaan schuiven. Maar nee hoor. We lazen: Dit is input voor de jaarplannen van omgevingsdiensten. En we lezen: Organisaties die die in overtreding zijn kunnen worden aangeschreven door toezichthouders en omgevingsdiensten. Oei oei oei.
We zagen ook dat we niet weten hoeveel kantoren aan de verplichte C labels voldoen. Dat label is verplicht anders mag het gebouw wettelijk niet meer als kantoor worden gebruikt. Goed geregeld, wordt geregistreerd door RVO, maar helaas geen cijfers en geen handhaving bij PU!
In de monitoringsrapportage, als antwoord op onze motie 46, zien we dat maar 1/3 van de inliggende gemeenten een eigen doelstelling heeft op het gebied van energiebesparing. 2/3 van de gemeenten heeft dat dus niet!
EN energiebesparing heeft nog zoveel potentieel: De helft van de woningen heeft nog een energielabel van C, D, E, F of G. Ruim 40% van onze broeikasgassen komt uit de bebouwde omgeving. En ruim 80% van de bedrijven is wettellijk verplicht om meer te besparen omdat ze dat in 5 jaar terugverdienen. Kortom, knop drie heeft enorm potentieel, maar we hebben geen grip en geen planmatige aanpak. EN alles wat we besparen hoeven we niet op te wekken en leidt nooit tot netcongestie.
Gelukkig hebben we hiertoe al een motie voor aangenomen. Motie 46, punt 2 luidt:
• Medio 2024 een beleidsaanpak voor te leggen aan PS hoe energiebesparingsdoelen van gemeenten kunnen worden ingezet, om met gemeenten afspraken te maken over de realisatie van energiebesparing, gekoppeld aan de provincie brede opgaven op het gebied van energiebesparing.
Dat is dus iets anders dan wat EDC nu doet. EDC is nu vooral behulpzaam aan gemeenten met stimuleren, faciliteren, kennisdelen. Dat is nuttig, maar niet gestructureerd, het is vrijblijvend en we maken niet de meters die nodig zijn. EN we hebben geen grip op toezicht en handhaving bij bedrijven en kantoren.
Als we willen versnellen met de energietransitie dan zijn diverse maatregelen zoals benoemd in het SV nuttig, maar waar als we echt willen versnellen dan maken we een planmatige aanpak met gemeenten over energiebesparing, zoals PS al heeft besloten in Motie 46 punt 2. Dus afspraken over doelen, de aanpak die de gemeente volgt en wat de gemeente nodig heeft van PU.
Gezien de eerder aangenomen motie 46, met daarin het besluit dat we een planmatige aanpak maken met afspraken met gemeenten, nu geen nieuwe motie van ons, maar wel het verzoek aan de gedeputeerde om een bevestiging en een tijdshorizon van wat PS eerder heeft besloten.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Algemene beschouwingen SV Kadernota 2025-2028
Lees verderBijdrage Beleidskader Eigendom en participatie Windenergie
Lees verder