Henschotermeer
Vragen aan de Gedeputeerde Staten
Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66, SP, PVV, FvD, 50Plus hebben vragen ingediend over de bouw-, ontwikkel- en exploitatieplannen bij het Henschotermeer. We hebben kennisgenomen van de antwoorden van GS, maar deze geven op een aantal cruciale punten geen helderheid. Met name als het gaat om de regierol van de Provincie en een integraal perspectief op de implicaties van de plannen voor natuur, recreatiedruk, verkeer en veiligheid. De fractie is geschrokken van de manier waarop de beeldvormende vergadering van de Gemeenteraad Woudenberg afgelopen 5 maart is verlopen, waarin eens te meer duidelijk werd dat de gemeente geen oog heeft voor de belangen van inwoners en bezoekers, en die van buurgemeente Utrechtse Heuvelrug.
In dat licht hebben wij nog de volgende vragen aan GS:
- In de beantwoording op de schriftelijke vragen wordt gesteld dat 'de zorgen [rondom de ontwikkelingen bij het Henschotermeer] bekend zijn'. De gedeputeerde geeft daarbij niet aan hoe hij tegen deze zorgen aankijkt. Hoe zou de gedeputeerde deze zorgen van inwoners, bezoekers en natuurorganisaties omschrijven cq kwalificeren?
- De provincie dient in de stuurgroep vooral de afstemming tussen de gemeenten bevorderen. Tijdens de inspreekavond werd pijnlijk duidelijk dat de afstemming tussen de gemeenten Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug niet goed gaat. Kan de gedeputeerde hierop reflecteren? Wat gaat de Gedeputeerde doen om deze afstemming te verbeteren?
- De provincie neemt als voorzitter deel aan de stuurgroep en heeft daarin een regierol. In het ontwikkelkader is afgesproken tussentijds te reflecteren op het proces en het ontwikkelkader. Ook (het verloop van) de afstemming de gemeenten hoort daarin te worden meegenomen. De provincie had hierin het voortouw moeten nemen. Waarom is dit niet gebeurd?
- De provincie heeft als taak het bestemmingsplan te beoordelen en te toetsen aan de provinciale belangen. In het nieuwe coalitieakkoord staan doelen omschreven als het gaat om natuur, onder andere het bevorderen van de verbinding tussen natuurgebieden en het versnellen van het herstel van de natuur. Hoe draagt de verdere bebouwing bij het Henschotermeer bij aan het herstellen en het met elkaar verbinden van natuurgebieden?
- In de beantwoording wordt gesteld dat het huidige natuuronderzoek voldoet voor de bestemmingsplanwijziging aangevraagd door Mooi Meer BV, terwijl ditzelfde onderzoek voor het YMCA-zoekgebied (beide zoekgebieden zijn door hetzelfde bureau in één studie onderzocht) ondeugdelijk is gebleken. Hoe groot is het risico is dat toekomstige bouwaanvragen worden afgewezen vanwege de druk op NNN en/of de aanwezigheid van beschermde soorten?
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage SB Ontwerp bereikbaarheidsprogramma 2024-2029
Lees verderInbreng vragenhalfuur illegale bomenkap Eemklooster
Lees verder