Motie Op naar een verbod op PFAS-houdende bestrij­dings­mid­delen - aange­nomen


Mede ingediend bij 1e wijziging Omge­vings­ver­or­dening

7 februari 2024

Provinciale Staten van Utrecht, in vergadering bijeen op woensdag 07 februari 2024 ter bespreking van het SV Vaststelling 1e Wijziging Omgevingsverordening,

Verzoekt het college van GS

I. Zich in te spannen om, in overleg met relevante juristen en experts, bepalingen op te stellen die het toepassen van schadelijke PFAS-houdende bestrijdingsmiddelen waar mogelijk verbieden binnen de provincie Utrecht;

II. Dit mee te nemen in de totstandkoming van beleid en regelgeving, waaronder mogelijk de 2e wijziging van de omgevingsverordening.

Aanleiding

De huidig voorgestelde 1e Wijziging Omgevingsverordening geeft onder voorwaarde ruimte aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. PFAS wordt echter niet genoemd, terwijl er grote zorgen leven o.a. onder drinkwaterbedrijven en burgers. Deze motie beoogt het College aan te zetten om in overleg met experts te komen tot nieuwe bepalingen binnen de Omgevingsverordening die het toepassen van schadelijke PFAS-houdende bestrijdingsmiddelen in de toekomst niet meer mogelijk maken.

Beoogd effect:

  • Verbod op gebruik van PFAS-houdende bestrijdingsmiddelen.
  • Significante reductie van risico’s voor biodiversiteit en de volksgezondheid.

Argumenten:

  • Risico’s van schadelijke PFAS, volgens het RIVM, zijn o.a. dat PFAS nauwelijks afbreken in het milieu, dat ze toxisch zijn, en dat ze zich gemakkelijk verspreiden in het milieu en ophopen in het menselijk lichaam, in dieren en planten. Het RIVM heeft daarom aangegeven dat het belangrijk is te voorkomen dat PFAS in het milieu terechtkomen.
  • Een recent artikel in Het Financieel Dagblad heeft de aandacht gevestigd op de grote zorgen van drinkwaterbedrijven en de uitzonderingen voor gewasbestrijdingsmiddelen die door de Europese Commissie worden overwogen met betrekking tot het voorgestelde PFAS-verbod. Ook Trouw meldde dat PFAS steeds vaker wordt ingezet als pesticide, en zelfs verdubbelde tussen 2018 en 2021, met fluorresten op groente en fruit dat mensen binnenkrijgen.
  • Schadelijke PFAS wordt o.a. gebruikt om de werkzaamheid van pesticiden te versterken. Op deze wijze komt minimaal 100 ton PFAS per jaar in het milieu in Nederland terecht, en het gebruik van PFAS-houdende pesticiden neemt toe. Nu worden gewasbeschermingsmiddelen uitgezonderd in het door de ECHA voorgestelde PFAS-verbod. Dit is zeer zorgwekkend. Provincie Utrecht zou een duidelijk standpunt moeten innemen door schadelijke PFAS-houdende bestrijdingsmiddelen waar mogelijk te verbieden.

Indieners
Amos de Jong - Volt
Anjo Travaille - PvdD
Erwin Virginia - GL
Philip Overkleeft - D66
Mieke Hoek - 50PLUS


Status

Aangenomen

Voor

Volt, 50PLUS, CU, GL, SP, PvdA, D66, VVD, PvdD

Tegen

Utrecht NU!, BBB, FvD, SGP, PVV, CDA

Wij staan voor:

Lees onze andere moties

Amendement Meldplicht bestrijdingsmiddelen in waterwingebied - verworpen

Lees verder

Motie Geen hypotheek op toekomst NNN: daadwerkelijke compensatie onafhankelijk monitoren - aangenomen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer