‘Voor­komen is beter dan genezen’


15 maart 2013

De Partij voor de Dieren Utrecht heeft een belangrijk advies van de Gezondheidsraad middels een motie ingebracht in de vergadering van Provinciale Staten van 4 februari jl. Dit advies heeft betrekking op de afstand tussen woningen en veehouderijen. De motie is aangenomen.

Er is geen twijfel over het feit dat er gezondheidsrisico’s zijn verbonden aan het wonen in de buurt van een veehouderij. Dit blijkt onder meer uit alarmerende incidenten als de Q-koorts uitbraak en uit risico-inventarisaties die zijn gemaakt door onafhankelijke onderzoeksbureaus. De Gezondheidsraad geeft aan dat er vooralsnog te weinig gegevens zijn om een algemene minimumafstand tussen woningen en veehouderij vast te stellen, omdat de gezondheidseffecten van de veehouderij op de omwonenden afhankelijk is van de specifieke situatie ter plekke. Het advies van de Gezondheidsraad luidt dan ook om dit op lokaal niveau uit te werken en gebruik te maken van maatwerk. Gemeenten zouden in samenwerking met de GGD en belanghebbenden lokaal beleid moeten ontwikkelen waarin minimumafstanden worden vastgelegd.

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ heeft de Partij voor de Dieren de provincie middels een motie gevraagd om dit advies in gesprekken met gemeenten duidelijk naar voren te brengen, en gemeenten te wijzen op hun verantwoordelijkheden hierin. Deze motie is aangenomen. Tevens is toegezegd om in de toekomst geadviseerde normafstanden mee te nemen in het ruimtelijke ordeningbeleid.

Gerelateerd nieuws

Bij windmolens rekening houden met fauna

Windenergie is een vorm van duurzame energieopwekking die deel uitmaakt van de mogelijkheden om het gebruik van fossiele br...

Lees verder

Visveilige Waterkrachtcentrales

Het opwekken van energie uit waterkracht is een mooi voorbeeld van duurzame energie. Waterkrachtcentrales kunnen echter vee...

Lees verder