De provincie moet adviseren bij dier­vrien­de­lijke gewas­be­scherming


29 september 2014

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft op 29 september een motie ingediend. Hierin vraagt ze de provincie om een adviserende rol in te vullen voor ondernemers die zich geconfronteerd zien met schade door in het wild levende dieren. De motie is aangenomen.

Met name in de agrarische sector zien ondernemers zich soms geconfronteerd met gewasschade door in het wild levende dieren. De natuur en het cultuurlandschap zijn niet van elkaar gescheiden, en dieren laten zich niet uitleggen waar de natuur ophoudt en akkerland begint. Sommige gewassen zijn daarom zonder beschermende maatregelen niet gevrijwaard van incidentele vraatschade.

Om schade te voorkomen vindt de Partij voor de Dieren het belangrijk dat er een optimale keuze wordt gemaakt voor gewasbeschermende maatregelen. De keuze voor de juiste middelen en methoden voor gewasbescherming is echter een lastige. Verschillende elementen bepalen namelijk de effectiviteit én de haalbaarheid van een middel. Als er twee middelen zijn ingezet zonder het beoogde effect te hebben behaald, gaat men over tot het afschieten van de overlast veroorzakende dieren.

De Partij voor de Dieren wil dit voorkomen, en wil naar een situatie toe waarin schade vooraf bestreden wordt. Iedereen vindt hier namelijk baat bij. De agrariër, omdat eventuele schade voorkomen kan worden, en het dier omdat deze gespaard blijft.

Omdat de ondernemer nu alleen staat voor die keuze, vraagt de Partij voor de Dieren middels een motie om deskundigen van de provincie een adviserende rol in te laten vullen bij de afweging voor gewasbeschermende maatregelen. De motie is met een ruime meerderheid van stemmen aangenomen.

Gerelateerd nieuws

Zwanendriften verboden op provinciale grond

Zwanendriften op grond van de provincie wordt officieel verboden, belooft de Gedeputeerde met de portefeuille ruimtelijke ord...

Lees verder

PvdD doet mee aan Provinciale Statenverkiezingen in Utrecht

De Partij voor de Dieren neemt op 18 maart 2015 deel aan de Provinciale Statenverkiezingen in Utrecht. Beoogd lijsttrekker is...

Lees verder