Zwanen­driften verboden op provin­ciale grond


29 september 2014

Zwanendriften op grond van de provincie wordt officieel verboden, belooft de Gedeputeerde met de portefeuille ruimtelijke ordening en landelijk gebied middels een toezegging. De Partij voor de Dieren maakte zich hiervoor hard tijdens de behandeling van de beleidsnota Flora- en Faunawet op 29 september j.l.

Het zwanendriften is een zeer dieronvriendelijke bezigheid. Zwanen die eigendom zijn van de zwanendrifter worden geleewiekt en uitgezet in het wild. Zodra de zwanen groot genoeg zijn, worden ze ‘geoogst’. Hierbij wordt ruw met de dieren omgesprongen. Om de dieren te vangen klemt de drifter het hoofd van de hevig tegenstribbelende dieren in een haak, die aan een lange stok vast zit. Nadat de dieren gevangen zijn worden ze geëxporteerd als siervogel, of geslacht voor het vlees en het dons.

Bij het leewieken wordt onverdoofd een stuk bot afgeknipt, waardoor de dieren nooit meer kunnen vliegen. De dieren zijn hierdoor kwetsbaarder dan hun wilde soortgenoten die in koude winters kunnen vliegen om open water en voedselrijke gebieden te vinden. Zwanen vormen paren voor het leven en het uitzetten, vangen en doden van zwanen waarbij de jongen dikwijls worden achtergelaten, doet nog een schep bovenop het schrijnend dierenleed dat met het zwanendriften gepaard gaat.

Omdat een dergelijke omgang met dieren niet meer in deze tijd past en een meerderheid van de partijen deze mening deelt, vroeg de Partij voor de Dieren aan de Gedeputeerde om het zwanendriften officieel te verbieden op de gronden die in eigendom zijn van de provincie. De gedeputeerde stemde hiermee in.

Gerelateerd nieuws

Onderzoek naar preventie van schade door gebiedsinrichting en predatoren

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren roept middels een motie op om onderzoek te doen naar maatregelen die kunnen voo...

Lees verder

De provincie moet adviseren bij diervriendelijke gewasbescherming

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft op 29 september een motie ingediend. Hierin vraagt ze de provincie om een...

Lees verder