Dier­vrien­de­lijke kijk op ganzen


1 september 2014

De provincie Utrecht wil vóór 2018 ruim 32.000 ganzen doden. De fractie van de Partij voor de Dieren vindt deze massale ganzendoding wreed en onnodig, en vraagt aan Gedeputeerde Staten om preventieve en diervriendelijke maatregelen te nemen.

Om schade-uitkeringen aan de landbouw terug te dringen, is de provincie voornemens om vóór 2018 ruim 32.000 ganzen te doden. Als uitvoering hiervan zijn door de provincie Utrecht twee ontheffingen afgegeven aan de Faunabeheereenheid voor het doden van een ongelimiteerde hoeveelheid overzomerende ganzen. Het doden geschiedt door middel van een geweer en door middel van onthoofding.

Zowel het afschieten van de dieren als het vangen en onthoofden van de dieren gaat gepaard met veel dierenleed. Zo heeft 25 tot 40 procent van de ganzen in Nederland hagel in het lijf zitten. Ook is het bijeen drijven, vangen en vervoeren van ganzen naar een locatie waar ze onthoofd worden zeer stressvol. De fractie van de Partij voor de Dieren vindt deze massale doding wreed, en bovendien onnodig.

Inmiddels is er een groot scala aan diervriendelijke maatregelen en middelen beschikbaar voor het aanpakken van de geclaimde ganzenoverlast. Een andere inrichting van weilanden, akkers en natte natuur, ganzen werende rasters, moderne vogelverschrikkers die werken met licht of geluid, of de oude en beproefde waakhond die ganzen van het weiland weg jaagt: Het is zomaar een greep uit de vele diervriendelijke mogelijkheden die er zijn.

Eerder werd een motie van de Partij voor de Dieren unaniem aangenomen welke vroeg om te onderzoeken welke diervriendelijke methoden opgenomen kunnen worden in het provinciale ganzenbeleid. Inmiddels is er een onderzoeksrapport verschenen, maar de in het onderzoek aangedragen mogelijkheden zijn vooralsnog niet in het beleid verankerd. De fractie van de Partij voor de Dieren vraagt daarom aan Gedeputeerde Staten om de inzet van preventieve en diervriendelijke maatregelen sterker te stimuleren, en op te nemen in het beleid.

Gerelateerd nieuws

Rapport RU Groningen over het Faunafonds aangeboden aan Gedeputeerde

Statenlid Willem van der Steeg heeft tijdens de Statenvergadering van 7 juli het rapport van de Rijksuniversiteit Groningen o...

Lees verder

Natuur Binnenveld gebaat bij peilverhoging Grift

Statenlid Willem van der Steeg heeft vragen gesteld over de situatie rond het Binnenveld. Dit om de noodzakelijke vernatting ...

Lees verder