Dode egels in provin­cietuin


26 september 2013

In de maand augustus zijn er in de tuin van het provinciehuis vier dode egels gevonden. Een vijfde, verzwakte egel die in de tuin gevonden werd is overgedragen aan de egelopvang. Omdat de tuin van het provinciehuis werkt als een valkuil voor deze dieren, verzoekt De Partij voor de Dieren Utrecht de provincie om een oplossing te vinden voor dit probleem.

De ruige bosschages rondom de provincietuin vormen een prima leefgebied voor egels. Het biedt beschutting door de dichte begroeiing en er is genoeg voedsel te vinden. Deze begroeiing staat echter in schril contrast met de tuin van het provinciehuis: Deze is vormgegeven als een grindtuin met buxushagen, en bevindt zich in een verlaging van 45 centimeter ten opzichte van de natuurlijke begroeiing. De tuin is aan alle zijden omgeven door een gladde, betonnen rand.

In de maand augustus verlaten de eerder in het jaar geboren egeljongen hun moeder en gaan de zelfstandigheid tegemoet. Omdat egels niet goed kunnen zien, vertrouwen zij vooral op hun neus. En hoewel het reukvermogen in veel opzichten meer vertelt dan het zicht, is diepte niet iets dat zich in geur vertaald. Egels tuimelen daardoor tijdens hun nachtelijke omzwervingen de buxustuin in, waarbij de opstaande, betonnen rand geen enkele kans biedt om er weer uit te raken. De egels die dit overkomt sterven hierdoor de hongerdood.

“Als provincie heb je een voorbeeldfunctie ten opzichte van de maatschappij. Dan moet je geen dode dieren in je eigen achtertuin willen hebben”, aldus Willem van der Steeg, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Utrecht. De Partij voor de Dieren Utrecht verzoekt de provincie dan ook middels schriftelijke vragen om snel een oplossing tot stand te brengen voor dit probleem.

Gerelateerd nieuws

Veilig verkeer voor mens en ree

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren Utrecht vraagt Gedeputeerde Staten om de snelheid van autoverkeer in begroeide ...

Lees verder

Motie tijdelijke natuur aangenomen

Een motie van de Partij voor de Dieren Utrecht omtrent ‘tijdelijke natuur’ is op 4 november j.l. aangenomen door ...

Lees verder