Eksters vogelvrij verklaard in provincie Utrecht


27 juli 2010

Hongerige eksters bedreigen de fruitteelt en mogen daarom van 1 juli tot en met 1 november 2010 afgeschoten worden in twee pruimenboomgaarden in het Kromme Rijngebied. De Statenfractie van de Partij voor de Dieren is van mening dat er een alternatief voor dit dieronvriendelijke middel bestaat. Zij vraagt de provincie Utrecht de ontheffing aan Wildbeheereenheid Kromme Rijngebied op te schorten en onderzoek te doen naar een vogelafweersysteem dat elders in Nederland een groot succes is.

Pikschade aan fruit is voor veel fruittelers een groot probleem dat zij op verschillende manieren proberen te voorkomen. Eksters zijn echter intelligente vogels die snel doorhebben dat een vogelverschrikker of een knalapparaat geen gevaar voor hen oplevert. Op den duur raken zij aan de verschillende verjaagmethoden gewend. De telers zien hierdoor vaak geen andere oplossing dan afschot. Daarvoor bestaat nu een alternatief.

In fruitmuseumtuin ’t Olde Ras in Doesburg hebben medewerkers een diervriendelijk vogelafweersysteem ontwikkeld dat vogels bij de fruitbomen weg houdt. Touwen met blikken eraan lopen door de bomen en worden aangestuurd middels een elektromotor. Een timer zorgt ervoor dat de constructie op elk gewenst moment kan gaan bewegen en lawaai maakt. De vogels zullen steeds opnieuw verrast worden, waardoor geen gewenning optreedt. De Vogelbescherming heeft in een telefonisch gesprek bevestigd dat het verjagen van eksters lastig is. Zij schatten echter in dat het vogelafweersysteem een grote kans van slagen heeft.

De Partij voor de Dieren hoopt dat de provincie Utrecht bereid is een proef te starten met deze verjaagmethode. Op deze manier kunnen vogels op diervriendelijke wijze geweerd worden en wordt onnodig afschot voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Mestvergisting potentieel gevaar voor omwonenden

Persbericht Utrecht, 6 juli 2010 – De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Utrech...

Lees verder

Schuilt er een Statenlid in mij?

Binnenkort - in maart 2011 - zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Partij voor de Dieren wil heel graag meedo...

Lees verder