Esther Ouwehand onthult protestbord jagers Heuvelrug


22 februari 2011

Onder grote belangstelling onthulde Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vandaag een protestbord tegen de jacht op de opgang van het Ecoduct Treeker Wissel (N227, Utrechtse Heuvelrug). Met het bord ‘Verboden voor Jagers’ vragen we aandacht voor de afschot van wilde zwijnen, damherten en – in de toekomst – edelherten op de Utrechtse Heuvelrug.

In de afgelopen jaren zijn er in de provincie Utrecht diverse ecoducten bijgebouwd om versnipperde natuurgebieden met elkaar te verbinden en zo de migratie van dieren te bevorderen. De Partij voor de Dieren is er blij mee dat dieren nu minder het gevaar lopen om doodgereden te worden. De aanleg van de ecoducten lijkt echter een naar staartje te krijgen voor grotere dieren als zwijnen en damherten (en in de toekomst ook edelherten): zodra zij in nieuwe gebieden komen wordt er al snel geklaagd over de schade die zij zouden aanbrengen (zoals het knagen aan jonge bomen).

Deze ‘schade’ is het resultaat van natuurlijk gedrag en kan dus moeilijk voorkomen worden. Nu wordt vaak gekozen voor de makkelijkste oplossing: het afgeven van jachtvergunningen om de ‘overlast’ te beperken. De ecoducten, die met goede bedoelingen geplaatst zijn, leiden dus indirect tot schietpartijen op de zwijnen en herten die er gebruik van maken.

Willem van der Steeg, Utrechtse lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen voor de Partij voor de Dieren, legde in zijn speech uit dat het huidige beleid is dat zwijnen en herten die op de Utrechtse Heuvelrug rondlopen afgeschoten mogen worden omdat dit 'ontsnapte dieren' zijn. Dit is oud beleid dat aangepast moet worden aan de nieuwe situatie: het zwijn is er al en het edelhert komt eraan! De ecoducten die zijn aangelegd hebben dit mogelijk gemaakt. Van der Steeg wil met dit bord een voorschot (!) geven om het oude jachtbeleid aan te passen naar de huidige situatie."De provincie kondigt al drie jaar aan dat zij diervriendelijk beleid gaat ontwikkelen voor de hoefdieren die onze provincie binnenkomen, maar tot nu toe is daar nog niets van terechtgekomen”.

Esther Ouwehand benadrukte na de onthulling dat Partij voor de Dieren landelijk opkomt voor aansluiting van verschillende natuurgebieden en een vrije migratie van (ook) de zwijnen en herten wil bevorderen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren Utrecht bij natuurmanifestatie

Op zaterdag 19 februari organiseerden alle Utrechtse natuur- en mileuorganisaties (Natuur- en Milieufederatie Utrecht, Lan...

Lees verder

Marianne Thieme deelt kogelvrije vesten voor katten uit

Utrecht, 25 februari 2011 – Katten die in het buitengebied van Utrecht rondlopen, zijn hun leven niet zeker. Jagers hebben...

Lees verder