Geen geborgde zetels in water­schap


9 februari 2015

De provincie Utrecht gaat zich uitspreken voor een democratischer waterschapsbestuur. Daartoe is vandaag een motie aangenomen, die door de Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA, D66 en PVV werd ingediend.

De waterschappen kennen niet alleen democratisch gekozen leden, maar ook een aantal geborgde zetels. Dit zijn zetels die worden toegekend aan organisaties en worden bezet door mensen die niet door de kiezer zijn gekozen. De organisaties die deze zetels krijgen toegekend zijn agrariërs, bedrijven en natuurorganisaties. Zo hebben de agrariërs in het Utrechtse Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden drie van de in totaal dertig zetels, en de bedrijven en natuureigenaren elk twee.

De Partij voor de Dieren heeft zich tijdens de Provinciale Statenvergadering uitgesproken tegen deze ondemocratische gang van zaken. Het college wordt in de aangenomen motie opgeroepen om het Rijk, dat na de verkiezingen een evaluatie van het waterschapsbestel wil houden, te verzoeken de geborgde zetels te schrappen.

Gerelateerd nieuws

Nieuw logo voor Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren heeft vanaf vandaag een nieuw logo met een vlinder als beeldmerk. De vlinder is een dier dat symbool...

Lees verder

Partij voor de Dieren ernstig bezorgd over herinrichting N411

Utrecht, 9 februari 2015 – De Partij voor de Dieren heeft zowel op provinciaal als op gemeentelijk niveau haar zorgen g...

Lees verder