Geen inten­sieve recreatie in het natuur­gebied rond de Kromme Rijn


12 juni 2014

Naar aanleiding van de vragen die de Partij voor de Dieren heeft gesteld, zullen er stappen worden ondernomen om de intensieve recreatie in het natuurgebied rond de Kromme Rijn terug te dringen. De Provincie heeft toegezegd om met de gemeente Wijk bij Duurstede en het waterschap De Stichtse Rijnlanden in gesprek te gaan.

Onlangs stelde de Partij voor de Dieren vragen over de intensieve recreatie langs de natuurvriendelijke oevers die in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) zijn aangelegd in het natuurgebied rond de Kromme Rijn. De natuurvriendelijke oevers zijn van belang als vestigingsplaats voor planten en dieren en zorgen voor een verbinding van de verschillende natuurgebieden die zich hier bevinden. Daarnaast dragen de natuurvriendelijke oevers bij aan de verbetering van de ecologische waterkwaliteit. De provincie heeft ruim €800.000,- bijgedragen aan dit project.

Door de vele recreanten, die veel afval laten liggen, de planten vertrappen en geluidsoverlast veroorzaken, komen deze natuurdoelen in het geding. Dit heeft de provincie in de antwoorden op onze vragen toegegeven, en zij stelt dat het intensieve recreatieve gebruik van dit gebied niet strookt met het ecologische doel dat verbonden is aan dit EHS-project. De provincie zal daarom in gesprek gaan met de gemeente Wijk bij Duurstede en het waterschap De Stichtse Rijnlanden om de recreatiedruk ter plaatse te verminderen. De Partij voor de Dieren is blij met deze toezegging en de door de provincie beloofde inspanningen om de gestelde natuurdoelen voor dit gebied te realiseren.

Gerelateerd nieuws

Verzoek PvdD gehonoreerd: Diervriendelijk voorkomen van ganzenoverlast

De provincie Utrecht treedt met de gemeente Bunschoten en grondeigenaren in overleg over een diervriendelijke aanpak van ganz...

Lees verder

€10.000 voor Vogelopvang Utrecht

De Stichting Vogelopvang Utrecht kan rekenen op een financiële bijdrage van de provincie. Dit naar aanleiding van een motie d...

Lees verder