Verzoek PvdD geho­no­reerd: Dier­vrien­delijk voorkomen van ganzen­overlast


10 juni 2014

De provincie Utrecht treedt met de gemeente Bunschoten en grondeigenaren in overleg over een diervriendelijke aanpak van ganzenoverlast. Dit naar aanleiding van een verzoek van de provinciale fractie van de Partij voor de Dieren Utrecht.

De provincie Utrecht heeft eind 2013 een ontheffing afgegeven voor het onthoofden van een groep van ongeveer 70 ganzen in Bunschoten. De ontheffing is een jaar geldig en afgegeven omdat er overlast werd geclaimd. Volgens de Partij voor de Dieren is het onthoofden van wilde ganzen echter geen legale dodingsmethode. Ook vindt zij het onthoofden van in het wild levende dieren ethisch onaanvaardbaar. Daarom vroeg de fractie om af te zien van het onthoofden van de ganzen en in plaats daarvan te kiezen voor een diervriendelijke oplossing. Hier gaf de provincie toen geen gehoor aan.

Na het doden van de Bunschoter ganzen is het volgens de Partij voor de Dieren slechts een kwestie van tijd totdat dezelfde situatie zich weer zal voordoen. Daarom stelde de fractie een vervolgvraag waarmee ze aandringt op het nemen van preventieve, diervriendelijke maatregelen.

Dit zijn maatregelen om te voorkomen dat ganzen in de toekomst eventueel overlast kunnen veroorzaken. Te denken valt aan het plaatsen van rasters zodat het weiland niet langer toegankelijk is voor ganzen, of aan het planten van bossages. Ganzen mijden namelijk instinctmatig weilanden met minder overzicht, omdat er zich roofdieren zoals vossen schuil kunnen houden.

De provincie heeft het verzoek van de fractie gehonoreerd, en zal met de gemeente Bunschoten en de grondgebruikers in overleg te treden over het nemen van diervriendelijke maatregelen.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil slachting van ganzen voorkomen

De Partij voor de Dieren Utrecht heeft op maandag 12 mei een vervolgvraag gesteld over een ontheffing die is afgegeven voor h...

Lees verder

Geen intensieve recreatie in het natuurgebied rond de Kromme Rijn

Naar aanleiding van de vragen die de Partij voor de Dieren heeft gesteld, zullen er stappen worden ondernomen om de intensiev...

Lees verder