Goed nieuws voor katten in de provincie


14 november 2013

Op 12 november 2013 diende de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer een motie in tegen het afschieten van katten in Nederland. Deze motie werd met een meerderheid van stemmen aangenomen. Aanleiding voor het indienen van de motie was een petitie van de Dierenbescherming, die landelijk door ruim 136.000 mensen is ondertekenend. Op provinciaal niveau zamelde ook Partij voor de Dieren afdeling Utrecht handtekeningen in voor de katten.

In zeven provincies, waaronder de provincie Utrecht, mogen nu nog verwilderde katten door jagers worden doodgeschoten. Het gaat jaarlijks om 8.000 tot 13.500 katten, waaronder ongeveer 1.000 katten in de provincie Utrecht. Daarbij gaat het niet alleen om zwerfkatten, maar er worden ook regelmatig huiskatten en wilde katten gedood.

De afdeling Utrecht van de Partij voor de Dieren zamelde bijna 2.700 handtekeningen in op regionaal niveau. Deze handtekeningen werden op 4 november 2013 door ons Statenlid Willem van der Steeg aangeboden aan de Commissaris van de Koning, met het verzoek een einde te maken aan de jacht op katten in de provincie Utrecht. De petitie ging gepaard met een motie, die het helaas niet haalde in de Provinciale Staten (alleen GroenLinks, SP, 50+ en PVV stemden met de Partij voor de Dieren mee). Nu er echter op landelijk niveau gekozen is katten te beschermen tegen jagers moet er niet alleen in de provincie Utrecht, maar in heel Nederland een einde komen aan de jacht op katten. Marianne Thieme heeft de regering direct na dit besluit om een brief gevraagd over hoe de motie wordt uitgevoerd.

In Nederland leven ruim drie miljoen katten, waarvan een onbekend aantal in het wild. De Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor een diervriendelijke en effectieve aanpak om het aantal zwerfkatten te verminderen en in de hand te houden. Zo pleiten de provinciale Statenfracties van de Partij voor de Dieren met succes voor registratie en sterilisatie van de dieren. In Limburg helpt de provincie nu bijvoorbeeld met het vangen, steriliseren en terugplaatsen van katten, op initiatief van de Partij voor de Dieren.

Gerelateerd nieuws

Provincie Utrecht blijft jagen op katten

Provinciale Staten van Utrecht wil doorgaan met het jagen op verwilderde katten. Een motie van de Partij voor de Dieren om da...

Lees verder

Redder egel beloond met oorkonde

Door daadkrachtig optreden van een secretarieel medewerker van de provincie Utrecht is er aan het eind van afgelopen zomer ee...

Lees verder