Provincie Utrecht blijft jagen op katten


4 november 2013

Provinciale Staten van Utrecht wil doorgaan met het jagen op verwilderde katten. Een motie van de Partij voor de Dieren om daarmee te stoppen haalde geen meerderheid. De Statenfractie overhandigde tevens een petitie met 2.688 gebundelde handtekeningen aan de Commissaris van de Koning. Ook de petitie roept op om te stoppen met het afschot van katten. Ondanks de 2.688 handtekeningen en de steun van vijf van de elf politieke partijen, gaf het bestuur van de provincie Utrecht geen gehoor aan de oproep.

Provincies kunnen zelf beslissen of ze de zwerfkat aanwijzen als bejaagbare diersoort. De gedachte hierachter is dat katten roofdieren zijn, en daarom een bedreiging vormen voor vogels. Vooral voor de weidevogels wordt gevreesd, omdat hun voortbestaan onder druk staat. Uit onderzoek van SOVON (Vogelonderzoek Nederland) blijkt echter dat katten geen bedreiging vormen voor weidevogels.

Niet zelden worden er tijdens de jacht op zwerfkatten ook gewone huiskatten afgeschoten. Door het vizier is het verschil namelijk niet te zien, omdat er zowel in uiterlijk als gedrag geen onderscheid valt te maken tussen een verwilderde kat en een gewone huiskat. De cijfers lijken dat te bevestigen. Zo werden er tijdens een telling 140 zwerfkatten in de provincie Utrecht gesignaleerd, maar worden er jaarlijks tussen de 700 en 1000 katten in de provincie afgeschoten.

Uit de vele ondertekeningen op de petitie die de afdeling van de Partij voor De Dieren Utrecht lanceerde tegen het afschieten van zwerfkatten, en de ruim 136.000 handtekeningen die de Dierenbescherming landelijk inzamelde voor hetzelfde doel, blijkt dat er een groot draagvlak bestaat om een einde te maken aan de jacht op verwilderde zwerfkatten.

De motie van de Partij voor de Dieren om te stoppen met het afschieten van zwerfkatten kreeg echter geen meerderheid in de Utrechtse Staten. De PVV, GroenLinks, SP en 50Plus stemden voor de motie. De VVD, PvdA, D66, CDA, CU en SGP wilden de verwilderde kat echter op de provinciale afschotlijst handhaven. “Het zal je huisdier maar zijn dat op deze manier aan zijn einde komt. We zullen de provincie daarom in de toekomst blijven vragen om te stoppen met de jacht op zwerfkatten en om diervriendelijke oplossingen die wel duurzaam zijn,” aldus Willem van der Steeg, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Utrecht.

Gerelateerd nieuws

Vos en gans in balans

De provincie Utrecht is van plan om de komende jaren minimaal 20.000 ganzen te doden die zich bevinden op provinciale gronden...

Lees verder

Goed nieuws voor katten in de provincie

Op 12 november 2013 diende de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer een motie in tegen het afschieten van katten in Nederl...

Lees verder