Is er sprake van onge­oor­loofde staats­steun bij de verkoop van Landgoed Paleis Soestdijk?


Eva van Esch stelt schrif­telijk vragen aan minister Hugo de Jonge

6 april 2023

In 2017 verkocht de Staat der Nederlanden na een bijzonder te noemen procedure het 165 hectare grote Landgoed Paleis Soestdijk. Voor alles wat er op het Landgoed staat en te vinden is werd het symbolische bedrag van € 1.7 miljoen betaald door projectontwikkelaar MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG). Het plan voor het Landgoed dat MBEG indiende meldde dat ‘een hotel met nieuwbouw, zoals we dat in de regio al voldoende hebben, geen uitzicht biedt op een gezonde exploitatie’. Inmiddels is dat idee bijgesteld en roept ook de de weigering van het Rijksvastgoedbedrijf om de in 2017 getaxeerde waarde van het Landgoed Paleis Soestdijk openbaar te maken vragen op. Is er sprake geweest van ongeoorloofde staatssteun bij de verkoop van Landgoed Paleis Soestdijk?


Wijziging toekomstplan exploitatie
Waar MBEG bij de aankoop nog suggereerde dat nieuwbouw 'geen uitzicht biedt op een gezonde exploitatie' staat nu een hotelvoorziening met 120 kamers én een woonwijk met 10 gebouwen gepland. En wel tegenover het paleis aan de rand van het eveneens beschermde Baarnse Bos op de Parade. De reden volgens de projectontwikkelaar: '..om de restauratie van het landgoed te bekostigen...' En daarvoor moet een woonwijk gebouwd worden in een, naast het landgoed gelegen, NNN-bosgebied (Borrebos) dat enorme schade aan de natuur zal veroorzaken. Dat plan van MBEG gaat bij de Raad van State aangevochten worden door oa Stichting Behoud het Borrebos, die zich hier al geruime tijd mee bezig houdt en hard voor maakt. Maar er is nog iets..

Ongeoorloofde staatssteun
Er zijn vragentekens bij de wijze waarop het Landgoed in 2017 is verkocht. Is er destijds sprake geweest van ongeoorloofde staatssteun? Op de website van Behoud het Borrebos staat in een reconstructie van een paleisverkoop, een duidelijke uiteenzetting hoe in 2017 de verkoop van het Landgoed is verlopen. Enkele bonussen van 100.000 euro, 'ons kent ons', een symbolisch verkoopbedrag en de weigering van het Rijksvastgoedbedrijf de in 2017 getaxeerde waarde van het Landgoed Paleis Soestdijk openbaar te maken zijn daarbij enkele opvallende elementen. Ook werd een verzoek om gegevens rondom de verkoop openbaar te maken afgewezen.

Tijd voor de Provinciale Statenfractie om in samenwerking met Kees Koudstaal van Behoud het Borrebos, fractielid van PvdD in de Tweede Kamer Eva van Esch in te schakelen en aan de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, enkele schriftelijke vragen te stellen.


Wordt vervolgd.


Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren doet mee aan verkiezingen voor Provinciale Staten en vier waterschappen

Partij voor de Dieren neemt deel aan verkiezingen voor Provinciale Staten en vier waterschappen in provincie Utrecht Utrecht...

Lees verder

Onderhandelingen PS: advies is coalitie van partijen die problemen creëerden

De gesprekken worden gevoerd en de onderhandelingen op provinciaal niveau zijn in volle gang. De verkenner, Danny de Vries, k...

Lees verder