Jacht op katten blijft toege­staan in Utrecht


2 november 2015

Utrecht sluit zich niet aan bij een meerderheid van provincies waarin katten niet meer mogen worden afgeschoten door jagers. Een motie van de Partij voor de Dieren die hiertoe opriep, werd maandag 11 november j.l. verworpen. Jaarlijks worden tot wel 1000 katten geschoten in Utrecht, waaronder veel huiskatten.

Het afschieten van katten is al jaren omstreden, zoals onlangs opnieuw bleek na een uitzending van EenVandaag. In 2013 werd er in de Tweede Kamer een motie aangenomen om een einde te maken aan de kattenjacht, waar ook veel huiskatten het slachtoffer van zijn geworden. Toch bleven veel provincies, waaronder Utrecht, doorgaan met het afschieten van (verwilderde) katten, omdat deze schade aan de natuur zouden aanrichten. Deze schade is echter nooit aangetoond.

De Gedeputeerde beschuldigde de Utrechtse katten er ook van dat ze veel weidevogels zouden opeten. Uit een tweejarig onderzoek blijkt echter dat katten toen maar 1 van de 662 gevolgde weidevogels hebben verorberd. Tevens blijkt niet predatie, maar de intensieve landbouw de grootste oorzaak te zijn van de grote weidevogelsterfte.

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft het college van Gedeputeerde Staten daarom nogmaals opgeroepen om een einde te maken aan het doden van katten in de provincie Utrecht. De fracties van de Partij van de Arbeid, PVV, SP en 50Plus steunden de motie, maar door het uitblijven van steun van de andere fracties haalde de motie geen meerderheid.

Fractievoorzitter Hiltje Keller: “Het is treurig nieuws voor kattenbezitters dat hun geliefde huisdier zijn leven niet zeker is door de vele plezierjagers. Om de zwerfkattenpopulatie terug te dringen zijn er veel effectievere middelen voor handen, waaronder de Trap, Neuter & Return methode. We blijven ons inzetten voor een diervriendelijke oplossing voor de zwerfkatten in onze provincie. ”

Onlangs besloten Zuid-Holland en Noord-Brabant om de kattenjacht te beëindigen. Friesland en Utrecht zijn nu de enige provincie waar jagers nog katten mogen afschieten.

Gerelateerd nieuws

Proef open wegbermen tegen wildaanrijdingen ook in Utrecht

Naar aanleiding van vragen van de Statenfractie van de Partij voor de Dieren gaat ook de provincie Utrecht een pilot starten ...

Lees verder

Provincie Utrecht wil strengere regels voor mest en landbouwgif

De provincie Utrecht zal er bij het Rijk voor pleiten dat er strengere regels komen op het gebied van mest en landbouwgif. Ma...

Lees verder