Kastanje geplant in park 'Elisabeth Groen'!


11 maart 2019

De Partij voor de Dieren plantte afgelopen zaterdag 9 maart een biologisch gekweekte tamme kastanjeboom in het stadspark Elisabeth Groen te Amersfoort. Deze boom staat symbool voor alle bomen die geplant zullen moeten worden om de kaalslag van de natuur tegen te gaan. Hierbij aanwezig was Willem van der Steeg, Statenlid voor de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten Utrecht. Evenals kandidaat-lid Kevin Vroomen en andere leden van de Partij voor de Dieren.

Zonder bomen geen leven. Maar Nieuwsuur berichtte afgelopen vrijdag dat we in Nederland relatief meer bomen verliezen dan in de zwaar geteisterde Amazone in Brazilië. De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over deze kaalslag. Willem van der Steeg: “Natuur is het meest waardevolle dat we hebben en niet in geld uit te drukken: groen maakt mensen gelukkiger en gezonder, vangt CO2 weg, tempert hittestress en wateroverlast en is het leefgebied van dieren. Asfalt en beton geven geen zuurstof af, bomen wel.”

Zo heeft de Partij voor de Dieren zich de afgelopen tijd hard gemaakt tegen de Westelijke Ontsluiting in Amersfoort. Hiervoor moeten 3.800 bomen wijken en het leefgebied van veel (beschermde) diersoorten zal nog verder verkleinen. De PvdD stelde vragen in de Provinciale Staten en organiseerde diverse acties tegen deze massale bomenkap. Helaas is de onderzoekskap inmiddels gestart maar de Partij voor de Dieren blijft, samen met bewonersverenigingen en stichtingen in Amersfoort, actief strijden tegen de kap van de andere 2.000 bomen.

De Partij voor de Dieren strijdt dus tégen kaalslag en vóór groen. Ook in de stad. Een voorbeeld van vergroening in Amersfoort is de aanleg van het stadspark Elisabeth Groen op de locatie van het oude Elisabeth ziekenhuis. Om dit initiatief te steunen en een signaal af te geven tegen bomenkap, heeft de partij hier afgelopen zaterdag een biologisch gekweekte kastanjeboom geplant. Waarom specifiek deze boom? Frank-Juriën Dam, waterschapskandidaat namens de Partij voor de Dieren voor het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden: “De tamme kastanje is een veelzijdige voedselbron, met nectar voor insecten zoals bijen, en vruchten voor vogels en zoogdieren. De boom die we hebben geplant is daarnaast biologisch gekweekt. Daarbij zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, en wordt met respect omgegaan met de bodem waarin hij is geplant.”

Zo was Amersfoort na een productieve zaterdagochtend weer een heel klein beetje groener. Willem van der Steeg: “In het huidige klimaat telt elke boom keihard mee. De Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor het behouden, ontwikkelen en verbinden van natuur en zal dat ook blijven doen. We maken geen draai maar houden vast aan onze idealen.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Provincie doet mee aan Nationale Week Zonder Vlees

De provincie Utrecht doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees (NWZV) van maandag 11 maart tot en met zondag 17 maart. Dit ...

Lees verder

Partij voor de Dieren in actie tegen asfaltverslaving

Utrecht, 15 maart 2019 – De Utrechtse werkgroep van de Partij voor de Dieren kwam vrijdag in actie tegen het asfaltbeleid van...

Lees verder