Groot varken laat Utrechters nadenken over Dieren­welzijn


13 februari 2019

Utrecht, 13 februari - Op 18 februari wordt een mega groot varken onthuld op de Neude in Utrecht. Het kunstwerk 'Ode aan het varken' van kunstenares Jantien Mook is een echte eye-catcher en laat de inwoners van Utrecht stil staan bij zijn komst en het welzijn van dieren. De partij voor de dieren heeft samen met enkele dierenbeschermingsorganisaties de creatie van het kunstwerk mede mogelijk gemaakt. Het immense kunstwerk wordt op 18 februari om 16.00uur onthuld in het bijzijn van Jantien Mook, Marianne Thieme en Hiltje Keller, lijsttrekker voor de partij voor de dieren in de provincie Utrecht.

Het kunstwerk vraagt op positieve wijze aandacht voor het welzijn van dieren die leven in de vee-industrie. Voor kiloknallers worden varkens, kippen, koeien, konijnen en geiten in de vee-industrie gefokt en opgehokt onder ziekmakende omstandigheden. Bovendien worden steeds meer mensen ziek door fijnstof, ammoniak en ziektekiemen in de lucht. Stalbranden maken honderdduizenden slachtoffers per jaar. Het aantal landbouwdieren dient drastisch te worden ingeperkt omwille van het milieu, de natuur, de volksgezondheid én het dierenwelzijn. 'De sprong' die het varken maakt staat voor vrijheid, vreugde en leven; een beweging die kenmerkend is voor mens en dier die in vrijheid leven.

Lijsttrekker Hiltje Keller: "Het is geweldig dat het kunstwerk 'Ode aan het Varken' de komende weken in Utrecht te zien is om aandacht te vragen voor dierenwelzijn. In de provincie Utrecht zitten 3,1 miljoen dieren in krappe, donkere stallen. Dat is nog zonder de 264.000 koeien, schapen geiten en paarden mee te tellen die tenminste nog regelmatig buiten lopen. De Partij voor de Dieren wil naar een streekgebonden, plantaardige en biologische productie van voedsel. Daar speelt het bestuur van de provincie een grote rol in. Zo beslist de provincie over de bouw en uitbreiding van megastallen en kan de provincie een snelle omschakeling naar duurzame landbouw stimuleren".

Kunstenares Jantien Mook wil met deze rondreizende sculptuur van een varken aandacht vragen voor de varkens in de vee-industrie. Jantien had vrijlopende varkens geobserveerd en was door ze geraakt. Het kan er bij haar niet in dat de vee-industrie gewoon blijft bestaan terwijl we steeds beter weten dat dieren beschikken over intelligentie, emoties en behoeftes. Zoals Jantien het zegt: "Het is heel simpel; gewoon de vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft, dat heb ik in het werk gestopt. Dat is gewoon het allerbelangrijkste."

Marianne Thieme is medeoprichter, partijleider en voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren. Op 22 november 2006 werd zij in het parlement gekozen voor de eerste politieke partij ter wereld die de belangen van niet-soortgenoten als vertrekpunt voor haar politiek beleid kiest en inmiddels geeft ze leiding aan een vijfkoppige fractie. Vanuit de keuze voor expressieve politiek vraagt Marianne ook buiten het parlement voortdurend aandacht voor de planeetbrede visie van de partij. Zo publiceerde zij de boeken _De eeuw van het Dier_, _Het gelijk van de dieren, het geluk van de mensen_, _Méér!_ en _De kanarie in de kolenmijn_ en werkte zij mee aan vijf documentaires over onder meer klimaatverandering en de vleesindustrie. Haar nieuwste boek over expressieve politiek verschijnt in het vroege voorjaar van 2019.

Het kunstwerk 'Ode aan het Varken' wordt zondag 17 februari geplaatst. De onthulling is op 18 februari waarna het beeld tot en met 10 maart is te zien op De Neude in Utrecht.

Wij staan voor: