Onderzoek nodig naar aanrij­dingen met wild


20 december 2007

Utrecht, 19 december 2007 – Afgelopen maandag 17 december is in de Statenvergadering besloten om onderzoek te gaan doen naar aanrijdingen met wild in de Provincie Utrecht. Een motie hiervoor was ingediend door de Partij voor de Dieren, samen met D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP en Mooi Utrecht, en werd statenbreed aangenomen. De aanleiding is het feit dat er in de Provincie Utrecht jaarlijks tussen de 200 en 250 officiële meldingen binnenkomen van aanrijdingen met reeën. Daarnaast vindt een onbekend aantal aanrijdingen plaats dat niet gemeld wordt. De aanrijdingen kunnen forse materiele en immateriële schade tot gevolg hebben en kunnen ernstig dierenleed teweegbrengen.

Er zal in kaart worden gebracht op welke locaties de wildaanrijdingen plaatsvinden en wat de precieze aantallen zijn per locatie. Daarnaast zal worden geïnventariseerd welke maatregelen genomen zouden kunnen worden om de veiligheid van mens en dier op deze plekken te vergroten. Tot slot zullen de verschillende maatregelen naast elkaar gelegd worden naar kosten en effectiviteit voor de verkeersveiligheid.

De Partij voor de Dieren heeft al eerder dit jaar het belang benadrukt om iets aan de vele wildaanrijdingen te doen. Een mogelijke oplossing om de veiligheid te verhogen rondom plekken waar een groot risico is op aanrijdingen, is het plaatsen van elektronische detectieapparatuur. Rijkswaterstaat beveelt elektronische detectieapparatuur aan als een effectieve extra veiligheidsvoorziening. Ook verlaging van de verkeerssnelheid zal eventueel voor minder aanrijdingen kunnen zorgen. In de provincie Utrecht worden beide maatregelen echter nog niet toegepast.

Dankzij de aangenomen PvdD-motie gaat de Provincie Utrecht gericht zoeken naar een effectieve oplossing.

Gerelateerd nieuws

Vraaggesprek met commissielid Claudia Verkleij

Drs. Claudia Verkleij (1966) is commissielid Ruimte, Groen en Water in de provinciale fractie. Ze ondersteunt met haar werk s...

Lees verder

Partij voor de Dieren aanwezig op Utrechtse Dierendagen

De Utrechtse regio van de Partij voor de Dieren was in het weekend van 22 en 23 december aanwezig bij het Kind&Dier Event in ...

Lees verder