Paasactie Partij voor de Dieren in Zeist en Utrecht geslaagd!


18 april 2010


De Partij voor de Dieren Utrecht heeft zich op 3 april 2010 weer ingezet voor de kippen.
Vrijwilligers deelden flyers en een Fairtrade chocolade paaseitje uit aan het winkelend publiek. Deze werden door velen enthousiast ontvangen. De Partij voor de Dieren vindt dat kippen recht hebben op huisvesting en verzorging die horen bij hun natuurlijke gedrag. Het doel van deze publieksvriendelijke actie is dan ook om mensen bewuster te maken bij het kopen van eieren en producten waar eieren in verwerkt zijn.

Legbatterij versus verrijkte kooi
Hoewel de legbatterij in 2012 verboden wordt, blijft de verrijkte legbatterij wel bestaan tot 2021. Deze 'verrijkte' kooien zijn een minimale verbetering ten opzichte van de legbatterij, maar zijn bij lange na niet voldoende om de kippen een dierwaardig leven te geven. Zo hebben ze in deze 'nieuwe' situatie in plaats van één A4 anderhalf A4’tje ruimte, een zitstok en een scharrelmatje. In deze ‘legbatterij met een behangetje’ komen ze nooit buiten en zitten ze met 13 kippen per m2. Ook worden hun snavels onverdoofd ‘gekapt’ (afgeknipt of afgebrand).

Scharrelei
Veel mensen beseffen niet dat in een aantal producten nog steeds legbatterij-eieren verwerkt worden (salades, advocaat, koekjes, etc). Deze eieren worden ook nog veelvuldig geëxporteerd en verkocht op markten. Er wordt onder publieke druk nu wel meer gebruik gemaakt van scharreleieren in producten. Maar rondom scharreleieren bestaat een verkeerd beeld. Er wordt vaak gedacht dat deze kippen lekker buiten scharrelen, maar ook deze kippen komen nooit buiten en ze leven in schuren met kunstmatig licht.

Wat kunt u doen?
Op elk ei in de winkel staat een eicode gestempeld.
0 = Biologische houderij
1 = Houderij met vrije uitloop
2 = Scharrelhouderij
3 = Kooihouderij

Op de flyers die de Partij voor de Dieren uitdeelde stonden alle codes en de bijbehorende leefomstandigheden voor de kippen. Wij hopen dan ook dat zoveel mogelijk mensen een kipvriendelijk ei gekocht hebben. Dit kan natuurlijk nog steeds, iedereen kan daarmee op een simpele manier bijdragen aan het verminderen van kippenleed!

Gerelateerd nieuws

Stand Partij voor de Dieren Utrecht op Onkruidbeurs

De Partij voor de Dieren zet zich in voor waarden die er toe doen: schone lucht, schone aarde, schoon drinkwater en een re...

Lees verder

Provincie honoreert muskusratteninitiatief

PERSBERICHT: Utrecht, 18 mei 2010 – Voor 2010 geeft de provincie Utrecht wederom subsidie voor de verbetering van ...

Lees verder