Partij voor de Dieren: "Koop met Pasen dier­vrien­de­lijke eieren"


14 maart 2008

Utrecht, 14 maart 2008 - Het winkelend publiek in Utrecht en Amersfoort krijgt op zaterdag 15 maart paaseitjes uitgedeeld door de Werkgroep Utrecht van de Partij voor de Dieren. Ook krijgen ze een handig kaartje over de verschillende soorten eieren en wat dat betekent voor de leefomgeving van de kippen. Met deze actie wil de Partij voor de Dieren bewerkstelligen dat zoveel mogelijk mensen diervriendelijke eieren gaan kopen voor Pasen.


Nederland heeft 42 miljoen legkippen en daarvan zitten er nog steeds 20 miljoen in legbatterijen. De dieren hebben minder dan 1 A4tje aan ruimte per kip. Op de eieren staat wel een code die betrekking heeft op de productiemethode van het ei, maar wat die code inhoudt weten de consumenten vaak niet.

Ron van ‘t Pad van de Werkgroep Utrecht van de Partij voor de Dieren: "Er zijn kooieieren, scharreleieren, graseieren, volière-eieren. De mensen zien door de bomen het bos niet meer. Wij willen hierover graag wat uitleg geven zodat de mensen weten wat ze kopen. Mensen denken bij het woord scharreleieren al gauw aan scharrelende kippen in de wei, maar dat is een illusie want ook scharrelkippen komen nooit buiten."

Een ei kost tegenwoordig nog precies hetzelfde als 60 jaar geleden. Dat komt niet door de efficiënte productiemethoden, maar door uitbuiting van de kippen. Steeds meer kippen op zo weinig mogelijk ruimte is één van de maatregelen om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Van ‘t Pad: "Door deze actie willen we bewerkstelligen dat de mensen zich realiseren wat een leed er achter een ei schuilgaat. We hopen ook dat mensen veel meer diervriendelijke eieren gaan kopen, om te beginnen met Pasen. De vraag bepaalt het aanbod dus hoe meer mensen diervriendelijke eieren kopen, hoe groter het aanbod moet zijn. "

De werkgroepleden staan op zaterdag 15 maart vanaf 13.30 uur met de chocolade eitjes in de Langestraat in Amersfoort en op het Vredenburg/Oude Gracht in Utrecht.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren bezorgd over slechte bescherming natuur

Raad van State tikt Utrecht op de vingers Utrecht, 5 februari 2008 – De Raad van State heeft de provincie Utrecht op ...

Lees verder

Haas is ‘het haasje’ in Kromme Rijngebied

Provincie Utrecht geeft groen licht voor hazenjacht Utrecht, 25 maart 2008 – Hoewel het reguliere jachtseizoen voor h...

Lees verder