Partij voor de Dieren Utrecht bepleit stop illegale vossen­jacht


31 januari 2011

Utrecht, 31 januari 2011 – De provincie Utrecht heeft ontheffingen verleend voor het doden van vossen met behulp van kunstlicht. De vossen zouden schade toebrengen aan een kippenbedrijf in Leersum en aan Landgoed Sandenburg in Langbroek. De rechtbank Leeuwarden en de rechtbank Zwolle hebben echter recentelijk bepaald dat jagen met behulp van kunstlicht in strijd is met de Beneluxbeschikking en dus niet is toegestaan. De fractie van de Partij voor de Dieren heeft de provincie gevraagd om de ontheffingen zo snel mogelijk in te trekken.

De huidige jacht op vossen in de provincie Utrecht is illegaal. Eind december 2010 bepaalde de rechtbank Leeuwarden dat de provincie Friesland in strijd met de Beneluxbeschikking handelde door een ontheffing te verlenen voor het doden van vossen met behulp van kunstlicht. Vorige week volgde de rechtbank Zwolle die bepaalde dat ook de provincie Flevoland de ontheffing voor jacht op vossen (en konijnen) met behulp van kunstlicht in moet trekken. In de Beneluxbeschikking worden de middelen genoemd die bij de uitoefening van de jacht zijn toegestaan. De ‘kunstmatige lichtbron’ komt op deze lijst niet voor. De beschikking kent geen uitzonderingen, waardoor geconcludeerd kan worden dat het gebruik van kunstlicht tijdens de jacht een verboden middel is.

De fractie van de Partij voor de Dieren gaat er vanuit dat Gedeputeerde Staten snel een einde wil maken aan deze ongewenste situatie. Zij vertrouwt erop dat de provincie Utrecht de ontheffingen voor het doden van vossen met behulp van kunstlicht snel in zal trekken.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren doet mee aan Provinciale Statenverkiezingen Utrecht

De Partij voor de Dieren doet op 2 maart 2011 in Utrecht mee met de Provinciale Statenverkiezingen. De nieuwe lijsttrekker...

Lees verder

Verkiezingsprogramma Provinciale Statenverkiezingen Utrecht!

Het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren voor de Provinciale Statenverkiezingen Utrecht staat online! U vindt ...

Lees verder