Partij voor de Dieren vraagt om einde aan vergassing ganzen


27 augustus 2008

Doden van 6.000 ganzen leidt niet tot minder schade

Sinds 1 mei van dit jaar is Duke Faunabeheer bezig duizenden ganzen in de provincie Utrecht te vangen en te vergassen. Onduidelijk is nog met welk gas dit gebeurt maar het vermoeden bestaat dat dit met het verboden en uiterst dieronvriendelijke CO2 gas gebeurt. De Partij voor de Dieren heeft hier vragen over gesteld aan de gedeputeerde. Tevens heeft de partij wederom verzocht om het niet effectieve schadebeleid van massaal doden van ganzen, het zogenaamde populatiebeheer, te herzien.

Het vermoeden dat CO2 gas wordt gebruikt bij het doden van de ganzen komt voort uit een rechtszaak die de Faunabescherming heeft aangespannen tegen Duke Faunabeheer in de provincie Noord-Holland. In de zitting gaf een woordvoerder van Duke Faunabeheer aan eigenlijk altijd op deze manier te werken. In Noord-Holland zijn net als in Utrecht duizenden ganzen gedood.
Mocht als dodingsmiddel door Duke Faunabeheer inderdaad CO2 gas worden gebruikt, dan is de provincie in gebreke gebleken. Het is namelijk een verboden dodingsmiddel, waarvoor eventueel ontheffing moet worden verleend. Dat is echter niet gebeurd.
Erger is nog dat het een zeer wrede dodingsmethode is. Wanda Bodewitz: ”Onderzoek heeft aangetoond dat de dieren door het gas snakken naar lucht en daardoor nog meer gas inademen waardoor ze gaan hijgen, schudden met hun kop en hun nek strekken om te ademen voordat ze uiteindelijk stikken.”

Jaarlijks verleent de provincie Utrecht enkele ontheffingen om ganzen te doden. Dit zou nodig zijn vanwege te verwachten schade die de dieren aan kunnen richten. Ganzen foerageren graag op grasland en kunnen bij grote getallen delen van een grasland minder geschikt maken als weidegrond voor bijvoorbeeld koeien. Sinds 2005 zijn in de provincie Utrecht meer dan 6.000 overzomerende (en bijna 4,5 duizend overwinterende) grauwe ganzen gedood terwijl de populatiestand ongeveer gelijk is gebleven. De uitgekeerde schade aan boeren in verband met de overzomerende ganzen is in die periode gestegen van € 3.000 euro naar € 28.000 euro. Dat betekent dat het populatiebeheer van de provincie niet heeft geleid tot een vermindering van schade aan gewassen. De Partij voor de Dieren heeft vorig jaar een miniforum georganiseerd waar alternatieve methoden werden gepresenteerd om schade van vogels aan landbouwgronden te voorkomen.
Met de huidige grootschalige vergassingsacties van ganzen op het netvlies vraagt de partij nu van de gedeputeerde een herziening van het beleid rondom schadebestrijding. Statenlid Wanda Bodewitz: “We praten over duizenden dieren die worden gedood. Laten we acuut stoppen met het populatiebeheer en met betrokken partijen tot een oplossing komen waarbij mens en dier zo weinig mogelijk schade ondervinden.”

Klik hier voor de vragen.

Gerelateerd nieuws

Positief antwoord op maaivragen

De statenfractie van de Partij voor de Dieren in Utrecht heeft recentelijk vragen aan het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnl...

Lees verder

Presentatie visvriendelijke gemalen

Op maandag 8 september heeft de fractie van de Partij voor de Dieren een bijeenkomst georganiseerd voor waterschappen en Stat...

Lees verder