Vos en gans in balans


4 november 2013

De provincie Utrecht is van plan om de komende jaren minimaal 20.000 ganzen te doden die zich bevinden op provinciale gronden. De Partij voor de Dieren Utrecht heeft op 4 november j.l. twee moties ingediend die om een beleidswijziging vragen, zodat het mogelijk wordt om de vos een rol te laten spelen in het op een natuurlijke manier reguleren van de ganzenpopulatie. Eén van de twee moties werd aangenomen. Daardoor zal de provincie Utrecht dit onderwerp nu in het Interprovinciaal Overleg bespreekbaar maken.

Vanaf 1 januari 2014 staan er gedurende vijf jaar grote ruimingacties gepland met als doel de populatie ganzen aanzienlijk te verkleinen. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van het geweer. Ook vangacties waarbij ganzen massaal bijeen worden gedreven en worden vergast maken hiervan onderdeel uit. Om de kosten hiervoor te dekken reserveert de provincie een aanzienlijk bedrag uit de begroting.

“Uit onderzoek van Rijn in Beeld en SOVON blijkt dat ganzenpopulaties verkleind kunnen worden op een natuurlijke manier door de vos hierin een rol te laten spelen. Dat past bij onze visie om ruimte te geven aan natuurlijke dynamiek. Wij zijn namelijk van mening dat er bij een verantwoord natuurbeleid gekeken moet worden naar de dieren en de natuur in hun onderlinge samenhang”, aldus Willem van der Steeg, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Utrecht.

Gerelateerd nieuws

Motie tijdelijke natuur aangenomen

Een motie van de Partij voor de Dieren Utrecht omtrent ‘tijdelijke natuur’ is op 4 november j.l. aangenomen door ...

Lees verder

Provincie Utrecht blijft jagen op katten

Provinciale Staten van Utrecht wil doorgaan met het jagen op verwilderde katten. Een motie van de Partij voor de Dieren om da...

Lees verder