Provincie Utrecht moet wolf op Heuvelrug voorlopig met rust laten


Rechter doet uitspraak in bezwaar door natuur­or­ga­ni­saties

16 september 2024

Goed nieuws voor de wolf! Wij zijn blij om te horen dat de rechtbank Midden-Nederland de vergunning voor vangen, verdoven en zenderen van de wolf Bram met behulp van een pootklem voorlopig heeft geschorst.

De rechter gaat mee in de argumentatie van de Faunabescherming en Animal Rights die dit kort geding aanspanden tegen de provincie Utrecht. Zij stelden dat de provincie onvoldoende had ingezet op andere oplossingen om incidenten tussen wolf en mens te voorkomen. En er was niet goed onderbouwd welke incidenten de aanleiding vormen voor de vergunning. Volgens de rechtbank kan de rechter daarom niet toetsen of de ingrepen een bedreiging vormen voor de wolf of niet, en of de wolf daadwerkelijk een gevaar is voor de veiligheid.

De provincie moet nu eerst de behandeling van de bezwaarprocedure van Faunabescherming en Animal Rights afwachten en dat kan zeker nog drie maanden duren.

Statenlid Jesseka Batteau: “Heel mooi dat de rechter gehoor geeft aan de argumenten van deze dierenrechtenorganisaties! Die ingrijpende maatregelen vormen ook een risico voor de wolf. En omdat de wolf strikt beschermd is, moet dus altijd heel precies gekeken worden of er inderdaad sprake is van een gevaar voor de openbare veiligheid en of de ingrepen ook bijdragen aan de bescherming van de wolf. De provincie heeft dit niet kunnen aantonen. Daarom is het zo belangrijk dat we nu gaan werken aan oplossingen voor de langere termijn: een aanlijnverplichting voor honden, goede preventieve maatregelen voor de bescherming van gehouden dieren en voldoende rustgebieden in de natuur. Daarmee kunnen we afstappen van korte termijn denken en noodsprongen en écht leren samenleven met de wolf.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Wat maakt u ons nou? Programma landelijk gebied de prullenbak in

Geachte Minister, Vanochtend bereikte ons via verschillende media het gerucht dat u het Nationaal Programma Landelijk Gebie...

Lees verder

Wat betekenen de plannen uit het regeerakkoord voor de provincie Utrecht?

De plannen uit het regeerakkoord hebben ingrijpende gevolgen voor de provincie Utrecht. De Partij voor de Dieren maakt zich e...

Lees verder