Wat betekenen de plannen uit het regeer­ak­koord voor de provincie Utrecht?


Onze reactie!

18 september 2024

De plannen uit het regeerakkoord hebben ingrijpende gevolgen voor de provincie Utrecht. De Partij voor de Dieren maakt zich ernstig zorgen over de effecten op kwetsbare waarden. Onze statenleden reageren op de plannen voor asiel en immigratie, verkeer en wonen & landbouw en natuur!

Verkeer en wonen

De coalitie wil 20% minder geluidhinder door vliegverkeer. Maar ook ‘doorgroei’ van Schiphol en een extra aanvliegroute over de provincie Utrecht. Hoe is dat te rijmen?

Fossiele subsidies worden niet afgeschaft. Er komt wel een Actieagenda Auto (130 km/uur) en meer belasting van elektrische auto’s. Geen duurzame mobiliteit maar auto prioriteit, net als in de provincie Utrecht.

Het isoleren van woningen wordt overgelaten aan gemeenten terwijl nieuwe regels voor het verduurzaming van woningen wordt overgelaten aan Europa. Dat vinden wij nogal passief. Helaas maakt de provincie Utrecht ook geen afspraken over energiebesparing met gemeenten. Dat vinden we nogal makkelijk.

Asiel en migratie

Het intrekken van de spreidingswet en vooral het stimuleren van grote sobere opvanglocaties maakt het voor mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld moeilijker om aansluiting te vinden bij de Utrechts samenleving. Het afschaffen van bed-bad-brood regeling voor de meest noodlijdende mensen, is onmenselijk en onze samenleving onwaardig. Wij willen de goede samenwerking van de 26 Utrechtse gemeenten, met veelal kleine opvanglocaties, daarom in stand houden. Compassie en waaardigheid boven hardvochtig beleid!

Landbouw en natuur

Dit kabinet wil de verbetering van natuur volledig in handen leggen van boeren, wat natuurlijk niet bepaald realistisch is. De landbouwsector overschrijdt al jaren de ecologische grenzen en dit gaat ten koste van de natuur, dierenwelzijn en een gezonde leefomgeving voor iedereen. De koers van deze boerenbedrogcoalitie – deadlines en middelen schrappen voor natuurherstel, het NPLG van tafel vegen – heeft desastreuze gevolgen voor de natuur hier in Utrecht en zal ook boeren die willen verduurzamen en natuurinclusief willen werken hard treffen.

Gelukkig gaat Utrecht verder met de uitvoering van de eerste maatregelen voor natuurverbetering, maar zonder middelen van het Rijk en zonder krachtige centrale regie op de hervorming van de landbouwsector kunnen deze niet opgevolgd worden. We gaan dan achteruit in plaats van vooruit. Slecht nieuws voor de natuur, voor boeren, maar vooral voor alle inwoners van Utrecht die recht hebben op een mooie, schone en natuurrijke provincie.

We hopen dat dit kabinet snel de realiteit onder ogen ziet: een giftige leefomgeving laat zich niet weglobbyen. Dat een BBB-minister nu toch inzet op krimp van aantal dieren laat zien dat de urgentie zelfs bij Big Agro begint door te dringen.