Statement PvdD Wolf


Confron­taties tussen mens en wolf los je niet op met kogels

1 augustus 2024

Partij voor de Dieren vindt het voornemen van de Provincie Utrecht om een wolf af te schieten volstrekt onverantwoord. Er is op dit moment geen enkele feitelijke onderbouwing voor het verstrekken van deze vergunning. We weten nog steeds niet wat de omstandigheden zijn van de twee incidenten in Den Treek en in Austerlitz en of het beide keren om een wolf ging, noch of het om dezelfde wolf gaat. De wolf is een strikt beschermde diersoort onder Europese wetgeving, en er staan hoge straffen op het doodschieten van een wolf. Volgens Interprovinciaal Wolvenplan kan afschot pas overwogen worden als er sprake is van een probleemwolf, dat wil zeggen, een wolf die mensen meermaals zonder aanleiding agressief benadert; daar is bij deze twee incidenten geen sprake van.

Statenlid Jesseka Batteau van Partij voor de Dieren: “We begrijpen dat het schrikken is voor de betrokkenen, en vinden het goed dat de Provincie nu oproept om niet de bossen in te gaan bij de Utrechtse Heuvelrug en mensen inlicht over wat veilig en passend gedrag is in de buurt van wolven. Zo voorkomen we dat mensen en wolven met elkaar in aanraking komen en creëren we rust voor de wolven en hun welpen.”

“In een beschaafd land lossen we eventuele conflicten niet op met kogels maar met deskundigheid en creativiteit. We moeten handelen op basis van feiten, een zorgvuldige reconstructie van de incidenten en het advies van wolvenexperts. Op dit moment worden alle gebeurtenissen politiek gemaakt, maar belangrijker is dat we de wetenschap volgen, en ook inzetten op het juiste beleid: educatie en voorlichting, goede preventieve maatregelen en voldoende rust voor de wolven in de natuur. Dat hebben we als Provincie tot nu toe nagelaten, hoog tijd om dat dus wel te gaan doen.”

Gerelateerd nieuws

Nederlanders zullen moeten wennen aan het leven met de wolf

Utrecht, 19 juli - De Partij voor de Dieren staat vierkant achter de beslissing van de burgemeester van Leusden om het gebied...

Lees verder

Enorme schade door bomenkap fietsroute Utrecht-Amersfoort: vragen gesteld!

Op 22 augustus is er aanzienlijke schade toegebracht aan een ecologisch waardevol bosgebied langs het spoor tussen Utrecht en...

Lees verder