Vege­ta­risch als standaard, vlees en vis dieetwens


23 juni 2015

Tijdens de laatste Provinciale Statenvergadering heeft de Partij voor de Dieren een motie ingediend om in het provinciehuis standaard vegetarische lunches en diners te serveren. Als men toch vlees of vis wil eten, zou dat als dieetwens kunnen worden op gegeven.

Het eten van vlees en vis draagt in grote mate bij aan klimaatverandering, het kappen van oerwouden, het verbruik van zoet water en het uitsterven van oceaanleven. Het is daarom noodzakelijk dat we veel minder of geen vlees en vis gaan eten.

Uit een studie van de WRR blijkt dat de meest efficiënte manier om gedragsverandering ten aanzien van gezonde, milieu en diervriendelijke keuzes op de werkvloer te stimuleren, onder andere het instellen van standaard vegetarische lunches en diners is en daarbij het eten van vlees als dieetwens mogelijk te maken. Er verandert voor verstokte vleeseters in principe niets. Er wordt alleen standaard de meest gezonde, milieu- en diervriendelijke variant geserveerd: vegetarisch, en de keuze voor (biologisch) vlees, vis en gevogelte blijft mogelijk, maar dient ‘actief’ te worden opgegeven. Uit de studie blijkt teven dat dit leidt tot veel minder vlees- en vetconsumptie: slechts 20% vraagt expliciet om vlees of vis.

Helaas bleek bij de hoofdelijke stemming dat er net niet genoeg draagvlak was onder de Statenleden in Utrecht. Met 22 stemmen voor en 25 tegen werd de motie verworpen.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil dat ook Utrecht stopt met kattenjacht

Elk jaar worden er tussen de 8000 en 13500 zwerfkatten doodgeschoten. Hieronder vallen ook veel huiskatten, omdat verwilderde...

Lees verder

Ecologische groei in plaats van economische groei

De provincie Utrecht staart zich blind op economische groei. Zo wordt de schaalvergroting van de landbouw gestimuleerd, en oo...

Lees verder