Zorgen over dieren­welzijn gemeente Utrecht


21 april 2007
De PvdD Utrecht heeft een brief geschreven aan het college van B&W van de stad Utrecht om haar zorgen uit te spreken over het dierenwelzijnsbeleid. De gemeente Utrecht is regelmatig negatief in het nieuws op dit gebied. Hieronder de brief.

- o - o - o - o -

Geacht College van Burgemeester en Wethouders,

De Partij voor de Dieren Utrecht spreekt bij deze grote zorgen uit over de invulling van het dierenwelzijnsbeleid van de gemeente Utrecht. De afgelopen weken zijn verschillende voorbeelden in de media verschenen, waarin duidelijk werd dat u op een teleurstellende wijze uitvoering geeft aan het dierenwelzijnsbeleid.

Hieronder vermelden wij enkele voorbeelden. Het gaat beslist niet om deze voorbeelden, maar om een schets van het beleid dat de gemeente momenteel voert.

1. Onzorgvuldige uitvoering ophokplicht
Op donderdagavond 29 maart jl. ziet iedere inwoner op de regionale televisie hoe pauwen in de wijk Oog in Al als gevolg van de ophokplicht en een vertraging in de procedure al maanden opgesloten zitten in een kooi. Hoeveel dieren die niet in de media zijn gekomen nog meer. Wat gaat de gemeente doen aan deze onzorgvuldigheid in procedures?

2. Geen stimulering biologische landbouw
In 2000 wordt de familie Van Schip met open armen verwelkomd in Amelisweerd aangezien de gemeente biologische landbouw wil stimuleren. Enkele jaren later verpacht dezelfde gemeente een deel van de grond aan niet-biologische boeren. Zinloze investeringen leiden tot demotivatie van biologische boeren.

3. Dieren als kunstobject
In het Centraal Museum wordt een tentoonstelling gegeven met levende dieren. Ergerlijk is dat de dieren hier als kunstobject worden gefokt. Kippenrassen worden gekruist om zogenaamde kunstzinnige redenen: de kosmopolitische kip. U staat een dergelijke tentoonstelling toe in het stedelijk museum. Commercieel en kunstzinnig misbruiken van dieren moet in onze ogen worden ontmoedigd door de gemeente.

4. De eenden in Leidsche Rijn
We hebben u hierover al uitgebreid geschreven en ondanks protesten van bewoners wilt u niet de situatie veranderen. Jonge eenden en andere dieren verdrinken vanwege de steile oevers. Uit het tegenstrijdige advies dat u heeft ontvangen van deskundigen, kiest u de dieronvriendelijkste variant.

4. Bestrijding op Canadese wijze
De bestrijding van de muskusrat gebeurt op de meest dieronvriendelijke manier die bestaat: verdrinken. Een pijnlijke dood en dit overkomt niet een enkeling, maar honderden of duizenden dieren per jaar. De reactie van de Canadese regering1 bij een bezoek aan Nederland is in onze ogen een reden om serieus op zoek te gaan naar alternatieve diervriendelijke vangmethoden.

De gemeente Utrecht verliest op verschillende fronten grip op de uitvoering van een goed dierenwelzijnsbeleid. Als politieke beweging in Utrecht vragen wij u opheldering te geven over de wijze waarop de gemeente invulling geeft aan het dierenwelzijnsbeleid en de verbeteringen die u wilt nemen ter voorkoming van nog meer voorbeelden.

Met vriendelijke groeten,
Namens de Partij voor de Dieren

Mw. drs. J.W. Baudet-Kors


1) Tijdens het bezoek wees Canada Nederland erop dat Nederland geen recht van spreken heeft over de wijze van zeehondenvangst in Canada, gezien haar eigen wijze van Muskusrattenvangst.

Gerelateerd nieuws

538 handtekeningen eendenproblematiek Leidsche Rijn

Wanda Bodewitz en bewoner Els Groenewoud hebben dinsdag 10 april 538 handtekeningen overhandigd aan de Utrechtse wethouder Bo...

Lees verder

Werkgroep Utrecht kent twee nieuwe bestuursleden

Het bestuur van de werkgroep Utrecht is uitgebreid met twee mensen; Andre Dijkshoorn en Rianne Kruizenga. Andre houdt zich v...

Lees verder