Schrif­te­lijke vragen Rech­ter­lijke uitspraak: verbod op vlaktekap: wat betekent dat voor provincie Utrecht?


Indiendatum: 16 jan. 2025

De uitbreiding van natuur is een belangrijke taak van de Provincie Utrecht. Daarnaast is uiteraard ook het behoud en de bescherming van reeds bestaande natuur een (wettelijke) taak.

In een nieuwe rechterlijke uitspraak wordt vlaktekap verboden. Vlaktekap wordt in onze provincie met name door Staatsbosbeheer, maar ook bv door Natuurmonumenten toegepast. De kern van onze vragen richt zich op de implicaties van deze uitspraak voor het provinciaal beleid en grootschalige kap in onze bossen.

  1. Bent u op de hoogte van de uitspraak van Rechtbank Gelderland van 19 december 2024? Daarin stelt de rechter dat de “Gedragscode soortenbescherming bosbouw 2022” niet voldoet aan de voorwaarden voor goedkeuring zoals vastgesteld in de Wnb: de Minister had geen goedkeuring mogen geven aan deze gedragscode omdat:
    1. onvoldoende is onderbouwd dat groepenkap en schermkap bijdragen aan de bescherming van soorten, en
    2. onvoldoende is onderbouwd dat gedragsregels zoals opgenomen in de gedragscode geen wezenlijke invloed hebben op de betrokken soorten.
  2. Wat zijn volgens u de ecologische risico’s van deze vormen van kap, dat wil zeggen van respectievelijk ‘groepenkap’, ‘schermkap’ en ‘bodembewerking’?
  3. Wat is het standpunt van het College t.a.v. deze vormen van kap?
  4. Wat zijn volgens de Gedeputeerde de implicaties van dit oordeel voor vlaktekap in onze provincie?
  5. Hoe vaak komt ‘groepenkap’ (tot 0,5 hectare), ‘schermkap’ (tot 2 hectare) en ‘bodembewerking’ voor in provincie Utrecht, per jaar in de periode sinds 2020? Om hoeveel hectare totaal gaat het, uitgesplitst naar TBO?
  6. Hoe vaak komt genoemde kap voor op eigen grond van de Provincie? Om hoeveel hectare bos gaat het totaal?
  7. Wordt er door de Provincie Utrecht toegezien op in vraag 2-4 genoemde vormen van kap? Zo ja, op welke manier en met welke frequentie? Zo niet, waarom niet en waar is het toezicht op vlaktekap dan wel belegd?
  8. Hoe houdt de Provincie Utrecht zicht op de daadwerkelijke ecologische impact van vlaktekap en wie doet dat in de praktijk?
  9. Wat verandert er in het beleid (denk aan voorwaarden voor subsidies of vergunningverlening) als gevolg van deze rechterlijke uitspraak?
  10. Kunnen belanghebbende organisaties een handhavingsverzoek indienen als er sprake blijkt van vlaktekap in de bossen? Wat zijn daarvan de mogelijke juridische en financiële consequenties?
  11. Zijn er in de afgelopen jaren (sinds 2020) handhavingsverzoeken ingediend ten aanzien van grootschalige kap die schade toebrengt flora en fauna, of die het leefgebied van beschermde diersoorten aantasten? Zo ja, hoe vaak is dit voorgekomen? In welke gevallen heeft er onderzoek plaatsgevonden, en als er onderzoek heeft plaatsgevonden, wat waren daarin de conclusies? Welke maatregelen zijn er genomen naar aanleiding van eventuele handhavingsverzoeken?

Indiener(s)

Olivia Butterman en Jesseka Batteau

Marjolein van Elteren

Arne Schaddelee

Amos de Jong

Fractie/fractie

Partij voor de Dieren

GroenLinks

ChristenUnie

Volt