Schriftelijke vragen De wolf in Utrecht: beleid, nieuwste inzichten en laatste stand van zaken
Indiendatum: 17 jan. 2025
Ruimte voor de wolf in de Provincie Utrecht: uitspraken Mirjam Sterk bij RTV Utrecht
Onlangs stelde gedeputeerde Mirjam Sterk in een artikel op RTV Utrecht Past de wolf in de Provincie Utrecht het volgende:
Sterk wil dat de staatssecretaris bepaalt hoeveel wolven Nederland aankan en waar ze kunnen leven. "Mensen moeten weten waar ze een wolf kunnen tegenkomen en wat ze dan moeten doen. Maar er moeten ook gebieden zijn waar we wolven mogen vangen, verjagen of desnoods afschieten. Nu kan ik alleen een vergunning afgeven om ze af te schrikken, en dat is al heel moeilijk."
De Veluwe in Gelderland lijkt haar geschikt, zegt ze. "Binnen de provincie Utrecht vind ik het ingewikkeld. De Leusderheide is een optie, maar door toenemende activiteiten van Defensie wordt het daar ook onrustig en waar gaan ze dan weer heen? Wolven horen niet in gebieden met veel recreanten en campings, maar in een natuurlijke omgeving met minder kans op conflicten."
1. In de huidige Europese wetgeving omtrent de wolf kunnen landen niet zelf bepalen hoeveel wolven binnen de grenzen of in bepaalde gebieden mogen voorkomen. We veronderstellen dat dit bij de Provincie bekend is. Waarom wordt dan toch suggestie gewekt dat dit wel zou kunnen en wordt dit verzoek voorgelegd aan de staatssecretaris?
2. De staat van instandhouding van de wolf binnen Nederland is bij lange na niet ‘goed’ te noemen. Ook met een eventueel lagere beschermde status zal deze staat van instandhouding leidend zijn voor de mogelijkheid tot het vangen, verjagen ‘of desnoods afschieten’ van de wolf. Hoe groot acht de gedeputeerde de kans dat deze mogelijkheden binnen een paar jaar wel toegestaan zullen zijn volgens de Europese en landelijke wet- en regelgeving?
3. Dienen we volgens de gedeputeerde als Provincie maximaal in te zetten op het in harmonie samenleven met de wolf in onze Provincie? Zo ja, hoe verhouden bovengenoemde uitspraken zich tot dit beleid en deze inzet?
4. Is er volgens de gedeputeerde ruimte voor de wolf in de Provincie Utrecht? Zo ja, wat wordt er met ‘ruimte’ bedoeld. Zo nee, is daarmee sprake van een koerswijziging ten aanzien van beleid omtrent de wolf in onze provincie?
5. Als de gedeputeerde de Provincie Utrecht of gebieden daarbinnen ‘wolf-vrij’ wil houden, kan gekenschetst worden hoe dit beleid er in de praktijk uitziet: welke concrete maatregelen worden genomen en welke juridische onderbouwing is er voor deze maatregelen?
6. De gedeputeerde stelt dat wolven niet horen in gebieden met veel menselijke activiteiten. Een versnelde uitvoering van de moties M24-98-Geef-dieren-in-het-wild-rust-en-ruimte-ingediend-door-Partij-voor-de-Dieren-e-a.pdf en Motie-34-Ruimte-voor-wild-bos-ingediend-door-GroenLinks-e-a.pdf daarom van groot belang; kan geschetst worden hoe deze moties vertaald gaat worden in maatregelen om op korte termijn natuurlijke rustgebieden voor dieren in het wild te creëren?
7. Militaire oefeningen op het defensieterrein op de Leusderheide hebben vorig jaar naar alle waarschijnlijkheid de burcht met jonge welpen van de Treeker-roedel verstoord. Heeft Defensie voor deze verstorende activiteiten een vergunning aangevraagd? Zo ja, is deze verleend en in te zien? Zo nee, waarom niet?
8. Zal Defensie bij nieuwe verstorende activiteiten in komende jaren bij de Provincie een vergunning aanvragen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kan PS hiervan op de hoogte gesteld worden?
9. Welke eventueel andere afspraken zijn er met Defensie gemaakt als het gaat om de bescherming van de wolf en andere beschermde soorten op het defensieterrein?
Brandbrief zendering wolvenroedel
1. In dit stuk (ingekomen stuk LWM 15 januari 2025) wordt aangegeven dat er nog veel onduidelijk is over de precieze omstandigheden van incidenten en dat er veel vragen openstaan over wat er precies is gebeurd bij elk van de mens-hond-wolf interacties, te weten:
1. Het hondje dat verdwenen is, vermoedelijk door een wolf (6 juli 2024);
2. De aanvaring met meisje van de BSO (16 juli)
3. Het omvergelopen kind bij Austerlitz (31 juli)
4. De jongen die een roedel wolven zag bij het fietsen (21 november)
Heeft de provincie van elk van de bovenstaande incidenten een laatste stand van zaken als het gaat om een reconstructie van de feiten, eventueel gevoed door nieuwe inzichten en informatie? Kan per incident kort de meest waarschijnlijke reconstructie geschetst worden, met in elk geval aandacht voor DNA-sporen wolf, lichamelijk letsel, rol van loslopende honden, getuigenverklaringen of andere bronnen die de reconstructie ondersteunen. Verwijzingen naar de meest actuele persberichten met eventueel aanvullende inzichten zou hierbij helpen.
2. Kan worden aangegeven of monitoring plaatsvindt in Den Treek en zo ja, door welke organisaties/deskundigen? Zo nee, hoe kan/wordt er zicht gehouden worden op de bewegingen van de roedel?
3. Is bij de provincie bekend of er inderdaad rond 8 juli (dus voor het daadwerkelijke incident) melding is gemaakt op een facebook account van een meisje dat is gebeten? Is dit geverifieerd?
4. Het DNA-profiel van Bram roept vragen op, met name omdat de Zoogdiervereniging tot voor kort met veel stelligheid sprak over TWEE reuen op de Utrechtse Heuvelrug/Den Treek; waarbij de reuen elk ander gedrag vertoonden en er anders uitzagen. Als Bram idd GW3237M is en dus de vader is van de welpen, heeft de provincie in beeld waar de andere reu gebleven? Is met 100% zekerheid vastgesteld dat Bram inderdaad reu GW3237M is? Op welke manier vindt de koppeling tussen de (visuele) identificatie en het DNA-profiel van en wolf plaats? Wat is de foutmarge bij het koppelen van een individuele wolf aan een specifiek DNA-profiel? Is het voorgekomen dat een koppeling tussen DNA en identiteit foutief bleek en herzien moest worden in de afgelopen jaren? Zo ja, wanneer is dit voorgevallen, en welke deskundigen waren daarbij betrokken (bij het vaststellen en bij de uiteindelijke correctie)?
5. In de afgelopen periode is een aantal wolven aangereden op de Utrechtse en Gelderse provinciale wegen: is er inmiddels meer inzicht in de identiteit van de aangereden wolven? Is er een analyse van de incidenten en wordt nagedacht over mogelijke manieren om aanrijdingen in de toekomst te voorkomen?
6. In de brandbrief wordt gesteld dat er op wolven wordt gejaagd in Den Treek. Heeft de provincie indicaties dat dit gebeurt? Zo ja, hoe wordt hierop gehandhaafd? Ook is er onduidelijkheid over de omvang van de Treeker-roedel: uit hoeveel wolven bestaat deze volgens laatste monitoringsberichten?
Indiener(s)
Naam/namen
Jesseka Batteau
Arne Schaddelee
Jan Breur
Marjolein van Elteren
Fractie/fracties
Partij voor de Dieren
ChristenUnie
SP
GroenLinks
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Afhandeling en communicatie over last onder dwangsom Apollo Noord (Groene Hoogte) Soesterberg
Lees verderSchriftelijke vragen Rechterlijke uitspraak: verbod op vlaktekap: wat betekent dat voor provincie Utrecht?
Lees verder