Bijdrage Infor­ma­tie­debat


11 april 2019

Voorzitter,

Ook de Partij voor de Dieren wil de informateur en de griffie danken voor het vele werk de afgelopen periode.

Wat ons betreft valt er nog weinig te duiden. De partijen worden ingevuld maar de inhoudelijke keuzes moeten nog gemaakt worden en of de richting daadwerkelijk groen-progressief wordt moet nog blijken.

Zojuist werden termen en uitgangspunten genoemd als trendbreuk, harde reset, gezamenlijke opgave en eensgezindheid. Mooie uitgangspunten voor een proces, maar tot op heden lijkt daar niet echt vanuit gewerkt te worden bij de vorming van een nieuwe coalitie. Het lijkt nu meer op voortzetting van hoe het was. De meerderheid wil een meerderheidscoalitie. Maar een kleinere coalitie geeft meer ruimteonderzoek geld over te houden voor de oppositie, zoals ook in de rapportage van de informateur staat.

De Partij voor de Dieren ziet kansen voor een groen progressieve invulling, maar zal zoals gezegd uit het verdere proces zal het moeten blijken of de genoemde 4/5 partijen deze keus ook durven te maken.

Zoals eerder aangegeven, de PvdD staat open om een constructieve bijdrage te leveren. Of het via wisselende meerderheden kan of via deelakkoorden, we gaan het merken verderop in het proces. De geluiden die uit de verschillende partijstandpunten naar voren komen klinken aardig. Een "groen progressieve signatuur met een open bestuurscultuur" is wat verschillende partijen willen. De Partij voor de Dieren daagt met name GL, D66, CU en PvdA uit om deze woorden waar te maken. En dat er ook nog “geld wordt over gehouden” voor de oppositie.

Voorzitter, dank u wel.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Bijdrage Duiding verkiezingsuitslag

Lees verder

Commissiebijdrage krimp van Schiphol

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer