Partij voor de Dieren wil ophel­dering van provincie over incident met wolf


11 juli 2024

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft naar aanleiding van berichtgeving over een incident op landgoed Den Treek-Henschoten, waarbij mogelijk een hond door een wolf is aangevallen, vragen gesteld aan de provincie Utrecht. Statenlid Jesseka Batteau roept de provincie op om duidelijkheid te verschaffen over de toedracht van het voorval en de genomen maatregelen.

Batteau: "Het is van groot belang om vast te stellen wat er precies is gebeurd en welke stappen de provincie onderneemt om herhaling te voorkomen. Wij willen weten of het inderdaad om een wolf gaat en of er andere scenario's worden onderzocht. Ook vragen wij ons af of er beelden van het incident zijn en of de hond aangelijnd was."

Daarnaast vraagt de PvdD zich af of de provincie op de hoogte was van de aanwezigheid van het wolvenpaar op het landgoed en of de provincie heeft overwogen om het gebied tijdelijk af te schermen om het wolvenpaar met jonge welpen rust te geven. Uit berichtgeving blijkt dat deskundigen het incident – als het inderdaad gaat om een wolf – als natuurlijk roofdiergedrag beschouwen. Batteau wil weten of de provincie deze conclusie onderschrijft.

De Partij voor de Dieren wil ook meer weten over de voornemens van de provincie om een andere wolf te vangen en te zenderen, en mogelijk te verjagen met een paintball geweer. "Wij maken ons zorgen over de aanvraag voor deze ingrijpende interventies, terwijl er volgens de provincie geen sprake is van een probleemwolf in de provincie Utrecht. Het is essentieel om te begrijpen op basis van welke incidenten deze vergunning wordt aangevraagd en hoe de provincie de kans inschat dat deze aanvraag bij bezwaar en beroep standhoudt," aldus Batteau.

De PvdD hoopt dat de provincie snel duidelijkheid kan geven over deze vragen en met passende maatregelen inzet op het veilig samenleven van mensen, huisdieren en wolven.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Geef inzicht in vermindering aantal dieren in de veehouderij

Een vraag die niemand durft te stellen: hoeveel gehouden landbouwdieren passen eigenlijk binnen de natuurdoelen van de provin...

Lees verder

Nederlanders zullen moeten wennen aan het leven met de wolf

Utrecht, 19 juli - De Partij voor de Dieren staat vierkant achter de beslissing van de burgemeester van Leusden om het gebied...

Lees verder