Provincie Utrecht stopt niet met jacht op meerkoet


4 maart 2015

Utrecht, 4 maart 2015 – De Provincie Utrecht is niet bereid om een omstreden ontheffing voor het doden van meerkoeten in te trekken. Dit blijkt uit de antwoorden op statenvragen die zijn gesteld door de fractie van de Partij voor de Dieren.

De Provincie Utrecht heeft in september een ontheffing afgegeven die het mogelijk maakt dat de komende vijf jaar weer duizenden meerkoeten worden afgeschoten. Dit is volgens de provincie noodzakelijk omdat deze dieren schade veroorzaken aan grasland. In 2013 werden 1417 meerkoeten gedood, omdat zij voor iets meer dan €1000,- aan schade veroorzaakten op zeven bedrijven. Dit bedrag is daarmee veel te laag om als “belangrijke schade” te worden aangemerkt, wat een voorwaarde is voor het verlenen van een ontheffing. Er moet namelijk minimaal voor €250,- per bedrijf aan schade zijn voordat de dieren kunnen worden geschoten. De provincie stelt in haar antwoorden echter dat ook de dreiging van belangrijke schade voldoende grond is om een ontheffing te verlenen, en dat de schade hoger zou zijn geweest als er niet was geschoten.

Statenlid Willem van der Steeg (PvdD): “Geen enkel dier is zijn leven zeker in Utrecht. Of een dier nou wel of geen schade veroorzaakt, de provincie vindt wel een manier om het te kunnen afschieten. Men mag van de overheid verwachten dat ze zich baseert op gedegen en transparante informatie, en niet op fictieve en oncontroleerbare beweringen over de dreiging van schade of schade die er misschien zou zijn geweest als er geen dieren waren gedood. Wij zullen ons daarom blijven verzetten tegen dit dieronvriendelijke beleid. Er zijn namelijk voldoende diervriendelijke alternatieven die veel effectiever zijn om schade tegen te gaan dan afschot.”

Gerelateerd nieuws

PvdD stelt vragen over inkoopbeleid provincie

De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld over het inkoopbeleid van de provincie Utrecht. Uit een recent gepubliceerd rap...

Lees verder

Partij voor de Dieren vraagt aandacht voor vergeten jachtslachtoffers

Op vrijdag 13 maart voerden Marianne Thieme, en lijsttrekker van de Partij voor de Dieren voor de Provinciale Statenverkiezin...

Lees verder