Bijdrage Oude Tempel en nabije dassenfamilie weer in gevaar
Bijdrage tijdens commissie RGW
Wij zijn geschrokken van de bestuurlijke gang van zaken in de uitvoering van de motie ‘Behoud Oude Tempel’. Wij ontdekten via derden dat geheel tegen de motie in, Provincie en gemeente Soest gedurende het reces zijn voortgegaan met de voorbereidingen voor een onomkeerbare beslissing, namelijk de wijziging in de natuurontheffing die het wegvangen van de dassen per direct mogelijk maakt. Dit is een onomkeerbaar besluit en dus strijdig met de motie.
Vervolgens is er op 31 augustus een Statenbrief gepubliceerd waarin gesteld wordt dat de motie is afgehandeld (te behandelen op 25 oktober in de RGW-commissievergadering). De huidige bestuurlijke gang van zaken rondom de motie en de inhoud van de brief vragen om een onmiddellijke reactie vanuit de Staten.
De technische vragen heeft u gelezen, dus ik zal deze hier niet herhalen. Maar we hebben te maken met zwaarwegende kwesties die niet zomaar ter zijde geschoven kunnen worden als het gaat om het bestuurlijke en democratische proces:
- Hoe kan het dat er onomkeerbare beslissingen worden genomen tegen de opdracht van de motie in? Is het wegvangen van dassen geen onomkeerbare beslissing?
- De Provinciale Staten hebben GS de opdracht gegeven om serieus zoek te gaan naar alternatieven voor de woningbouw bij Oude Tempel. Er worden slechts 2 alternatieve locaties geopperd die in een eerder stadium al zijn afgewezen. Dat beschouwen wij niet als nieuw en grondig onderzoek naar alle mogelijke alternatieven;
- De Provinciale Staten zijn niet geïnformeerd noch geconsulteerd over de uitvoering van de motie. De aanvraag voor de wijziging is niet kenbaar gemaakt. Met PS is afgesproken dat GS de Staten in een extra sessie zou informeren over de uitvoering van de motie – ook hier is geen invulling aan gegeven.
Aan de Gedeputeerde de vraag, in het licht van het bovenstaande, bent u van oordeel dat het democratische proces is gehonoreerd en dat de Staten in positie zijn gebracht?
Dan een ander belangrijk punt betreft de vraag of het afvangen van de dassen wel mogelijk is binnen de kaders die de Wet Natuurbescherming (Wnb) stelt. Inmiddels hebben wij van de dassenwerkgroep Utrecht – ’t Gooi (die geholpen hebben met het veldwerk dit weekend) gehoord dat de hoofdburcht niet in het gebied van de Oude Tempel ligt. Als dat zo is heeft dat grote consequenties: er zal een geheel nieuwe ontheffing moeten worden aangevraagd met een uitgebreide ecologische onderbouwing. De afvang van de dassen kan m.a.w. nu niet doorgaan.
Tot slot, het coalitieakkoord staat vol met ambities ten aanzien van goede bestuurscultuur, transparantie en ‘afspraak is afspraak’. De meeste fracties, van links tot rechts, hebben gesteld dat het bouwen in een oud bos onwenselijk dan wel onacceptabel is. Het is in feite het eerste thema waarover de meeste partijen het eens zijn. We vragen GS dan ook recht te doen aan het democratisch proces:
- Het onderzoek naar alternatieve bouwlocaties moet opnieuw en dit keer goed uitgevoerd worden. Een mogelijkheid zou zijn om dit uit te besteden aan een extern bureau; de ingekomen brief met een vanuit de lokale partij POS met daarin een lijst aan mogelijkheden geeft is een mooi startpunt voor een grondige inventarisatie;
- Ook willen wij een harde toezegging dat er geen onomkeerbare beslissingen worden genomen zolang dit nieuwe onderzoek niet heeft plaatsgevonden en de uitkomsten zijn voorgelegd aan PS;
- Tot slot horen wij graag welke consequenties de nieuwe bevindingen van de dassenwerkgroep hebben voor de huidige natuurvergunning.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Reactie op coalitieakkoord 2023
Lees verderBijdrage Onterechte angst voor de wolf: zet publieksvoorlichting in i.p.v. een paintballgeweer
Lees verder