Dieren domineren Utrechtse Staten


13 november 2020

Dieren domineren Utrechtse Staten

Winst voor Utrechtse katten

Utrecht is, samen met Friesland, de enige provincie waar het afschot van verwilderde katten nog steeds is toegestaan. Door recente ontwikkelingen lijkt dit snel verleden tijd te worden. Twee weken geleden kreeg de fractie van de Partij voor de Dieren al de toezegging van het college dat er gestart wordt met een pilot TNRC: het vangen, castreren, en zoveel mogelijk herplaatsen van verwilderde zwerfkatten uit de natuur. Volgens de Partij voor de Dieren is dit een goed alternatief voor afschot.

Afgelopen donderdagavond werd daarnaast ook nog een gezamenlijk voorstel van de Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks aangenomen, waarmee voor het eerst een meerderheid van de Utrechtse Staten zich uitsprak tegen kattenafschot. Ook werd het college gevraagd om een voorstel te doen voor diervriendelijke alternatieven. De Partij voor de Dieren hoopt dat hiermee een definitief einde komt aan het kattenafschot in de provincie Utrecht.

Vos en knobbelzwaan nog steeds het haasje

De knobbelzwaan is een beschermde diersoort, maar mag in Utrecht toch afgeschoten worden. In antwoord op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren had het college eerder aangegeven niet van plan te zijn om hiermee te stoppen. In plaats daarvan zou er ‘een landschap van angst’ gecreëerd moeten worden door de jagers. In een uiterste poging om dit te voorkomen diende de fractie tijdens de laatste Statenvergadering een voorstel in om de afgegeven ontheffing in te trekken. Door tegenstemmen van VVD, FvD, CDA, D66, CU en SGP haalde deze motie helaas nét geen meerderheid.

Ook het voorstel om te stoppen met het doden van vossen door middel van ‘lichtbakbejaging’ werd door deze partijen + de PVV verworpen.

College moet nu echt met alternatieven komen

De Partij voor de Dieren riep het college ook op om nu écht werk te maken van alternatieven voor afschot en – in plaats van het creëren van ‘een landschap van angst’ – van Utrecht een landschap van liefde te maken. Afschot van dieren is namelijk geen duurzame en effectieve vorm van populatiebeheer of schadebestrijding. Het college zegde daarop toe om begin volgend jaar te komen met een uitwerking van meer diervriendelijke alternatieven en preventiemogelijkheden.

Ook hazen en konijnen kwamen aan bod in de laatste Statenvergadering. Lees er hier meer over.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Utrecht wil einde aan jacht op haas en konijn

De jacht op de haas en het konijn moet zo snel mogelijk stoppen en de soorten moeten van de nationale wildlijst afgehaald wor...

Lees verder

Goed nieuws voor knobbelzwanen

Goed nieuws voor knobbelzwanen in de provincie Utrecht! De beschermde vogels mogen voorlopig niet worden afgeschoten, zo heef...

Lees verder