Utrecht wil einde aan jacht op haas en konijn


13 november 2020

De jacht op de haas en het konijn moet zo snel mogelijk stoppen en de soorten moeten van de nationale wildlijst afgehaald worden, om te voorkomen dat ze nog verder in de gevarenzone komen. Die wens sprak een meerderheid van de Provinciale Staten van Utrecht gisteravond uit, op initiatief van de Partij voor de Dieren.

Het gaat niet goed met de haas en het konijn in Nederland. De populatiegrootte van deze soorten is met 60 procent afgenomen sinds 1950. Daarom zijn ze onlangs op de Rode Lijst Zoogdieren opgenomen, maar dat biedt nog geen wettelijke bescherming. Sterker, konijn en haas mogen nog altijd vrij bejaagd worden. Ze staan namelijk ook nog op de landelijke wildlijst die jacht mogelijk maakt.

De Partij voor de Dieren diende daarom, samen met de Statenfracties van GroenLinks, PvdA, D66, SP, 50Plus en Lijst Bittich, een voorstel in om er bij de minister op aan te dringen dat deze situatie ongewenst is: de jacht op haas en konijn moet zo snel mogelijk gestaakt worden en de soorten moeten van de wildlijst af. Een meerderheid van de Utrechtse Staten stemde hiermee in.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil dat provincie zwanen kogelvrij verklaart

Partij voor de Dieren wil dat provincie zwanen kogelvrij verklaart De provincie Utrecht heeft ontheffing verleend voor het ...

Lees verder

Dieren domineren Utrechtse Staten

Dieren domineren Utrechtse Staten Winst voor Utrechtse katten Utrecht is, samen met Friesland, de enige provincie waar het ...

Lees verder