PvdD doopt coali­tie­ak­koord om tot 'In Verblinding'


19 mei 2015

De Partij voor de Dieren heeft gisteravond tijdens de bespreking van het nieuwe coalitieakkoord in Utrecht haar teleurstelling over de plannen van het nieuwe college geuit. VVD, D66, CDA en GroenLinks hebben niet durven kiezen voor de radicale koerswijziging die nodig is. Ook willen deze partijen geen aparte portefeuille Dierenwelzijn instellen.

De vier coalitiepartijen presenteren in het akkoord, dat de naam “In Verbinding” draagt, hun weinig ambitieuze plannen voor de komende vier jaar. Het ontbreekt deze coalitie aan een duidelijke visie en concrete doelstellingen. De komende jaren dreigt Utrecht te worden opgescheept met nog meer megastallen, de biodiversiteit is historisch laag en ook is vrijwel elke wilde diersoort in Utrecht vogelvrij verklaard. Hierover rept de coalitie echter met geen woord. Door deze blinde vlekken suggereerde de Partij voor de Dieren dat het akkoord beter “In Verblinding” had kunnen heten.

Ook heeft de Partij voor de Dieren gevraagd om opnieuw een Gedeputeerde Dierenwelzijn aan te wijzen (motie). Tussen 2007 en 2011 was de provincie Utrecht de eerste die van dierenwelzijn een aparte portefeuille had gemaakt. In de vorige collegeperiode is dit echter teruggedraaid. De PvdD vindt, juist nu er veel meer megastallen dreigen te komen en ganzen in de hele provincie mogen worden vergast, dat dierenwelzijn meer aandacht nodig heeft. Helaas vindt deze coalitie, inclusief GroenLinks, dierenwelzijn niet belangrijk genoeg om de aparte portefeuille te herstellen.

Statenlid Femke Merel Arissen: “Het coalitieakkoord bevat géén visie, er worden géén concrete doelstellingen geformuleerd en het biedt géén oplossingen voor de problemen die de provincie Utrecht de komende vier jaar het hoofd moet bieden. Dit akkoord toont aan dat deze coalitie verblind is door geld en zich blind staart op economische groei als oplossing voor al onze problemen. Het college wil slechts méér geld, méér asfalt, méér vervuiling.”

Lees hier de bijdrage aan de bespreking van het coalitieakkoord

Gerelateerd nieuws

Geen onthoofding van ganzen in Bunschoten!

De Utrechtse Statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft opnieuw vragen gesteld over een ontheffing waarmee een groep ga...

Lees verder

PvdD wil dat ook Utrecht stopt met kattenjacht

Elk jaar worden er tussen de 8000 en 13500 zwerfkatten doodgeschoten. Hieronder vallen ook veel huiskatten, omdat verwilderde...

Lees verder